Toate școlile vor avea program special pe 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educaţiei a dat vestea

Author: Marina Ionescu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Sursa: Facebook Sorin Cîmpeanu

Veste uriașă pentru elevi. Marți, 15 februarie 2022, în toate școlile, programul se va modifica.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că marți, 15 februarie 2022, de Ziua Naţională a Lecturii, în toate şcolile, programul se modifică. Ce activități vor avea elevii?

Citeste si: Ministrul Educației a spus dacă se închid sau nu școlile din România: "Este o problemă de viitor"

Toate școlile vor avea program modificat pe 15 februarie

Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii. Astfel, Sorin Cîmpeanu a decis ca marţi, 15 februarie 2022, în toate şcolile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la orar 11:00 şi la ora 14:00, învăţătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii. 

Citeste si: Se micșorează vacanță de vară și se adaugă două vacanțe pentru elevi! Cum va arăta noua structură a anului școlar

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„Într-o ţară în care sub 10% dintre cetăţeni cumpără o carte pe an, rolul şcolii devine esenţial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide.

În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru.

Obiectivul activităţii este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text. Unităţile de învăţământ pot organiza activităţi de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a invitat bibliotecile locale, judeţene şi/sau metropolitane să deruleze activităţi de prezentare a propriilor servicii, de obţinere a unui permis de bibliotecă, de colectare şi donaţie de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităţilor de învăţământ. 

”Recomandăm asociaţiilor, fundaţiilor nonprofit, societăţilor de gestiune a drepturilor de autor, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, să susţină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă şi/sau ilustrare de carte, discuţii şi dezbateri pe teme literare sau alte programe similare;. Încurajăm şcolile să ofere editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, spaţii cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative şi/sau recreative, adecvate vârstei elevilor”, se mai arată în comunicat.