Ingrediente:
- 2 adidasi (picioare porc)
- 2 urechi
- 1 jumatate ficat
- 2 rinichi
- Inima
- Limba
- 1 bucata de burta (carne cu grasime) sau un rasol
- Cateva bucatele de carne macra ramase de la fasonat
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 bucata de telina radacina, poate fi si un patrunjel sau pastarnac radacina
- Sare, piper, ardei iute, dafin, ienibahar, coriandru
- Usturoi- optional
- Stomac de porc sau mate groase de vita
Cum
Pregatirea pentru Toba de casa ca-n Moldova incepe de seara, cand urechile, adidasii si rasolul se parlesc bine, sa nu ma ramana par, se spala in mai multe ape, se indeparteaza copitele de la adidasi, se presara cu sare si se lasa pana a doua zi la rece. Stomacul sau intestinul de vita se spala cu apa rece si calda, apoi se pune in apa rece cu otet sau felii de lamaie si se lasa la rece pana a doua zi.
Se spala din nou urechile, rasolul si adidasii de sangele scurs, se aduga si carnea macra si se pun la fiert in apa cu sare. Separat se pun la fiert ficatul, splina, rinichii (taiati in 2 si curatati – vedeti in poze), inima taiata si bine spalata. Limba se opareste 15 minute, apoi se curata bine si abia dupa aceasta operatie se pune la fiert impreuna cu adidasii. Organele se pun separat deoarece lasa mai mult sange si zeama iese tulbure.
Dupa ce da in fiert, se lasa focul mic si se aduna spuma bine, apoi se adauga frunzele de dafin, boabe de piper, ienibahar si coriandr, un ardei iute – optional. Mie nu-mi place ienibaharul, iar coriandrul daca se pune prea mult, da un gust ciudat, ca de parfum, deci nu puneti mult. Boabele intregi puse la fiert vor da un gust aparte, la fel ca si ardeiul iute, dar aveti mare grija sa le indepartati cand taiati carnea si organele pentru toba.
La tara, ardeii iuti, uscati, sunt insirati pe ata si atarnati de grinda, la-ndemana sa fie rupti si aruncati in clocoteala de pe plita. Eu usuc ardeii la soare si putin in cuptor, apoi ii trec prin robot si-i fac praf, opresc doar putini pentru toba, racituri si alte fierturi de genul asta.
Se lasa la fiert pana cand se desprinde carnea de pe oase, iar organele sunt bine fierte (se probeaza cu o furculita), apoi se lasa la racit.
Dupa ce toate porcariile s-au racit suficient ca sa poata fi taiate, se trece la taiat, dar cu ceva mustar si usturoi la-ndemana, ceva sare, sa se-ntinga si sa se deguste, nu cumva, Doamne-fereste sa se fi stricat ceva la fierbere. Si daca se poate sa fie-alaturi si ceva tulburel din cel negru ca sufletul soacra-mii, e si mai bine, sa alunece pe gat dumicatul.
Vezi continuarea pe kfetele.ro.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti