Tocmai acum s-a aflat. Ce trebuie să facă cei care vor să primească ajutorul de încălzire? Facturile vor fi direct scăzute

Author: Diana Tilă
Actualizat: 06 aug 2022, 03:30

Ce trebuie să facă cei care vor să primească ajutorul de încălzire?

Sursa: PixaBay

Fostul ministru al Energiei a venit cu precizări despre obținerea ajutorului de încălzire a locuinței.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a venit cu noi precizări pentru cei care vor să fie eligibili pentru obținerea ajutorului de încălzire a locuinței. Acesta a explicat ce trebuie să facă cei care vor să primească ajutorul de încălzire.

Citeste si: Compensarea facturilor la energie şi plafonarea preţurilor, adoptate de Parlament. Cum se aplică și cum se vor calcula facturile

Ce trebuie să facă cei care vor să primească ajutorul de încălzire

Așadar, pentru a primi ajutorul, trebuie pregatit un dosar destul de încărcat, unde doar formularul are 14 pagini. Răzvan Nicolescu a vorbit despre formularul pe care trebuie să-l completeze cei care vor să plătească mai puţin. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„Da, e procedură foarte birocratică şi foarte grea pentru oamenii care au nevoie de acest ajutor şi care trebuie să completeze atât de multe chestionare. Vom vedea câţi dintre ei vor reuşi să le completeze. Ar fi fost o variantă în care nu e atât de multă birocraţie. Nu ştiu de ce au introdus atât de multe lucruri, dacă chiar toate sunt necesare, dar mi se par greu de completat aceste chestionare, dar asta cred că e ultima problemă.

Varianta bună de ajutorare a oamenilor ar trebui să îi ajute prin acordarea unor bonuri, pe care ar trebui să le folosească şi pentru achiziţia de energie electrică, de gaz natural şi dacă vor să îşi schimbe electrocasnicele. Ar trebui făcut altfel din punctul meu de vedere. Eu aş fi dat nişte bonuri valorice dacă aş fi decis, care să funcţioneze cum sunt bonurile de masă”, a spus Răzvan Nicolescu, la Antena 3.

Citeste si: Ce acte și documente sunt necesare pentru montarea unei centrale termice în apartament

Formularul a fost updatat în anul 2016 ca fiind formular unic pentru solicitarea drepturilor bazate pe testarea mijloacelor. Este vorba de drepturi care iau în considerare veniturile realizate de persoana singură sau de membrii familiei, precum și bunurile deținute a căror valorificare ar putea conduce la obținerea altor venituri.

”După atâția ani de acordare a ajutorului de încălzire, oamenii care solicită an de an acest tip de sprijin sunt obișnuiți cu acest formular, iar MMPS a păstrat aceeași formă pe care doar a completat-o cu câteva elemente necesare pentru suplimentul de încălzire, tocmai pentru a clarifica

procesul, în condițiile numărului mare de beneficiari. În acest an, acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat până în 20 noiembrie, deci îi încurajez pe cei care sunt singuri și au venituri mai mici de 2.053 de lei sau pe reprezentanții familiilor cu venituri mai mici de 1.386 de lei/membru, să se adreseze primăriilor și să ceară îndrumare pentru a beneficia de reducerea facturilor ”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.