Tocmai acum s-a aflat! Vaccinul Pfizer are efecte adverse?! Iată ce se poate întâmpla

Author: Marina Ionescu

Vaccinul Pfizer are efecte adverse?!

Sursa: PixaBay

A treia doză de Pfizer ar putea provoca efecte secundare grave. Care sunt riscurile?

Un celebru epidemiolog a declarat că a treia doză de Pfizer  ar putea provoca efecte secundare, dacă poate fi făcută la liber pentru cei care au mai mult de șase luni de la rapel. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială.

Citeste si: Primul weekend cu certificat verde la NUNȚI. Mirii au început să-și întrebe invitații dacă s-au vaccinat. La ce trebuie să se aștepte toata lumea

Ce efecte adverse are a treia doză de Pfizer 

Valul patru al pandemiei de coronavirus face ravagii în România. Pe lângă persoanele nevaccinate, și cei care s-au vaccinat cu primele doze sunt victime ale coronavirusului. De aceea, a treia doză de vaccin este utilă și consolidează protecția față de formele grave de boală.

Așadar, cei care se vor vaccina și cu a treia doză de vaccin și vor face Covid-19, vor avea o formă mai ușoară a bolii.

A treia doză este ecomandată persoanelor vulnerabile, care au un risc ridicat de dezvoltare a unor forme grave, precum persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile.

Marți începe vaccinarea cu doza trei. Recomandarea este să se vaccineze cadrele medicale, profesorii și persoanele vulnerabile – vârstnicii peste 65 de ani cu boli cronice.

Citeste si: Când se preconizează finalul pandemiei de coronavirus. Directorul Moderna a făcut anunțul așteptat de întreaga omenire

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat că doza trei consolidează protecția față de formele grave de boală, iar oamenii din țările unde s-a făcut deja nu au avut reacții adverse.

„Doza trei se poate face după ce trec șase luni de la vaccinarea completă. 

Este utilă și consolidează protecția față de formele grave de boală.

În țările unde oamenii au făcut deja doza trei nu au fost reacții adverse sub nicio formă diferite față de cele de la dozele precedente. Din discuțiile cu oamenii din zone unde s-a făcut doza trei, a reieșit că nu au avut nici măcar reacțiile obișnuite de la dozele anterioare”, a spus Emilian Popovici, potrivit digi24.ro.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Rata de vaccinare, scăzută în România

Medicul Emilian Popovici a fost întrebat dacă doza 3 se va lua în calcul pentru a se considera schema completă de vaccinare, iar acesta a spus că se va ajunge cu siguranță la acest lucru. Însă,  este nevoie de mai mult timp, încât să se vaccineze un număr mai mare de oameni, care să ducă la acest md de interpretare.

Citeste si: Când începe vaccinarea cu a treia doză? Florin Cîțu a dat undă verde la imunizare

Emilian Popovici a declarat că România este „ pe o pantă ascendentă” din punct de vedere al infectării cu Covid-19, iar „creșterea este vertiginoasă”.

„Ce se va întâmpla în viitor e legat de cum vor fi luate și respectate măsurile.

Virusul infectează după oferta care i se face: dacă măsurile sunt nepotrivite, infectarea este mare”, a mai spus epidemiologul, potrivit sursei citate.

Imunizarea cu Johnson&Johnson

Bineînțeles, au acces la vaccinare și alte categorii de persoane, dacă au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală, potrivit CNCAV.

Mai mult, doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Așadar, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor face doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Citeste si: OFICIAL! S-a impus carantina de noapte. Intră în vigoare în acest weekend. Iată unde s-a luat această decizie!

Comitetului pentru vaccinare  a declarat că imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai. Astfel, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în prezent, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.

Programarea pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va face prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.