/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/apa-304c7c82c10e9a4c226b25686e0d92e9.JPG
Exista o apa mai scumpa decat aurul si platina. Se numeste Kona Nigari si este, de departe, cea mai scumpa apa a lumii. Sincer, nu prea stiu de ce, dar pretul a 30 de mililitri din aceasta apa produsa prin desalinizarea apei bogate în minerale din adancurile marii hawaiene, costa 17 dolari.
2. Beluga – caviarul iranian
Cel mai scump caviar din lume nu este cel rusesc asa cum s-ar crede, ci caviarul almas (termenul iranian pentru diamant).
3. Trufa alba
Cea mai scumpa ciuperca din lume este de departe trufa, dar nu cea neagra ci varietatea ei alba, mult mai rara. Originara din zona Langhe, regiunea Piedmont, din nordul Italiei, trufa alba creste pâna la 12 centimetri în diametru si poate atinge 500 de grame în greutate. Aceste trufe au un pret de 2000 de dolari, adica 4000 de dolari per kilogram. Însa pretul lor explodeaza atunci cand sunt vandute la licitatii. Cea mai scumpa astfel de trufa a fost vanduta în decembrie 2007 lui Stanley Ho, proprietarul unui cazino din Macao, care a platit 330.000 de dolari pentru 1,5 kilograme de trufa alba. Ca sa întelegem ce sunt trufandalele!
4. Vita Kobe
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/beef-471c9a6eaa3a715b0e64485bd1900158.JPG
Cea mai scumpa carne de vita din lume este obtinuta de la specia japoneza Tajima-ushi. Vacile sunt hranite cu cea mai buna iarba si sunt crescute dupa o traditie stricta în regiunea Kobe (hranite cu bere si masate în fiecare zi). Carnea este frageda, gustoasa si are o textura deosebita cu firisoare de grasime distribuite uniform ce îi confera carnii un aspect marmorat. Desi exista variante americane si britanice ce sunt vandute ca vita stil Kobe (hranite cu bere si masate zilnic), adevarata vita Kobe ajunge la 100 dolari pentru 200 grame de carne macra. Folosita la sashimi, shabu-shabu, teppanyaki, vita de Kobe se deosebeste de mai putin reusitele copii si datorita hranei care este mai buna si mai scumpa decat cea de pe continentul american.
5. Sandvisul de platina
Cel mai scump sandvis din lume – da, exista si asa ceva! – este von Essen Platinum Club Sandwich. Aceasta delicatessa cu 3 straturi are cel mai fin piept de pui (poulet de Bresse, considerat a patra minune gastronomica a lumii!), sunca, oua de prepelita si trufe albe. Se vinde în Cliveden, Berkshire si costa aproape 200 de dolari. Are 1,182 de calorii si este pe lista de “trebuie gustat” a fanaticilor gurmanzi din toate tarile.
6. Inghetata de 1,000 de dolari
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/inghetataa-18d6f749f6d9382e8ffb052b4f059f26.JPG
Înca din 2004 în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai scumpa înghetata din lume, specialitatea restaurantului Serendipity 3 din Manhattan contine 5 globuri de înghetata din vanilie de Tahiti, vanilie de Madagascar, foite de aur comestibile de 23 K si una din cele mai scumpe ciocolate din lume – Amedei Porceleana.
7. Plicul de ceai cu diamante
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/pliculet-2c3c1050b70e68d48636220510e17869.JPG
8. Cea mai scumpa sampanie
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/sampanie-03e5cac0beddaec0cc5189831768264e.JPG
Daca bei un pahar din aceasta sampanie probabil trebuie sa bei o alta dupa doar ca sa sarbatoresti faptul ca te-ai apropiat de cea mai scumpa sampanie a lumii. Cea mai scumpa sampanie poarta numele de Perrier Jouet Belle Epoque Blanc de Blanc si nu vechimea este cea care o face atat de pretuita – asa cum se întampla la vinurile de colectie – ci faptul ca este produsa din struguri atent selectionati si vanduta în sticle pictate manual. O astfel de sticla costa 1,500 de dolari.
9. Sofranul
Sofranul este cea mai scumpa mirodenie a lumii. Pretul lui este dat de greutatea cu care se recolteaza si prelucreaza acest condiment fragil care este de fapt pistilul crocusului de sofran. Pentru a recolta 500 de grame de sofran e nevoie de aproximativ 75.000 de flori recoltate de pe o suprafata echivalenta cu un teren de fotbal. La procesul de cultivare se adauga unul delicat de recoltare, uscare, sortare si transportare a sofranului care face ca în final pretul unui kilogram din aceasta mirodenie sa ajunga la 11.000 de dolari.
10. Nucile de Macadamia
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/macadamia-23ba06113eeb0db76b65f1d0634aa394.JPG
Iata nucile cu adevarat tari. La propriu si la figurat, la coaja si la pret. Nucile de Macadamia sunt cele mai scumpe nuci din lume întrucat arborele care le produce are nevoie de 7-10 ani pentru a ajunge la maturitate si necesita fertilizari intense si costisitoare. Cei care vor sa treaca de coaja tare pentru a ajunge la miezul cremos al acestei nuci care contine peste 80% uleiuri si aproximativ 4% zaharuri trebuie sa plateasca 300 de dolari per kilogram.00
( sursa Wacky Archives)