TOP 3 cele mai bune țări pentru expati în 2023!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 aug 2023, 16:36

Un nou sondaj privind viața și munca în străinătate a dezvăluit care sunt cele mai bune țări în care pot trăi expatriații!

Sursa: PixaBay

Un nou sondaj privind viața și munca în străinătate a dezvăluit care sunt cele mai bune țări în care pot trăi expatriații!

Un nou sondaj privind viața și munca în străinătate a dezvăluit care sunt cele mai bune țări în care pot trăi expatriații. Fie că este vorba de navigarea printre nuanțele unei noi culturi, de căutarea celor mai bune localuri sau de stabilirea de noi prietenii, traiul în străinătate nu duce lipsă de bucurii și provocări. Dar, în funcție de tipul de stil de viață pe care îl căutați, unele locuri fac viața de expat mai ușoară decât altele.


Internations, cea mai mare rețea de expatriați din lume, a realizat recent raportul anual Expat Insider, care clasifică țările de top pe baza a 56 de aspecte ale vieții de expat, de la costul vieții la locuințe și disponibilitatea internetului de mare viteză. Peste 12.000 de expatriați reprezentând 171 de naționalități și trăind în 172 de țări sau teritorii au răspuns, ceea ce a dus la o listă eclectică și uneori surprinzătoare care acoperă întreaga lume.

Am vorbit cu rezidenții care locuiesc în câteva dintre țările clasate pe primele locuri pentru a înțelege ce aspecte ale vieții îi ajută pe expatriați să se simtă ca acasă și le permit să își construiască o nouă viață acolo.

Spania

Spania s-a clasat în top 10 în indicele calității vieții din sondaj încă din 2014, datorită culturii și vieții de noapte, oportunităților de recreere și de petrecere a timpului liber, precum și climei și vremii moderate.


"Chiar dacă diferă semnificativ de la sud la nordul țării, temperaturile sunt în general blânde și plăcute", a declarat rezidentul Patricia Palacios, cofondator al España Guide, care a trăit în Spania în ultimul deceniu. Ea spune că vremea este unul dintre principalele beneficii ale vieții aici. "De exemplu, orașe precum Valencia și Malaga se laudă cu peste 300 de zile însorite pe an și au o temperatură medie de 18C."
De asemenea, îi plac opțiunile alimentare pe care le oferă climatul mediteranean, precum și peisajul și arhitectura care au fost influențate de atât de multe culturi de-a lungul anilor.
Costul vieții continuă să fie mai mic aici decât în alte țări europene, ceea ce poate fi fie o binecuvântare, fie un blestem, în funcție de statutul tău profesional, deoarece salariile locale tind să fie mai mici. "Cu siguranță ar fi cel mai bine dacă ai putea lucra de la distanță și dacă ai putea câștiga un venit mai mare din străinătate, astfel încât să ai un nivel de trai mai
bun", a sfătuit Palacios. Și, deși țara are un program lăudat de vize pentru nomazi digitali, ea mai spune că a fi freelancer poate veni cu dureri de cap birocratice și cu o "taxă de freelancing" pe lângă taxele obișnuite.
Potrivit lui Palacios, localnicii au tendința de a fi ușori, prietenoși și primitori, în special pentru cei care încearcă să învețe limba. Ei sunt foarte răbdători cu străinii care au cunoștințe limitate de spaniolă, ceea ce poate fi foarte important atunci când începi într-o țară nouă", a spus ea.
Potrivit sondajului Internations, 80% dintre expatriați se simt ca acasă aici, cu 18% mai mult decât media globală.
Acestea fiind spuse, ea recomandă tuturor celor care se mută aici să ia cursuri de spaniolă dedicate. "Numai dacă vorbești limba vei putea profita la maximum de noua ta viață în Spania", a spus ea. "Este, de asemenea, un mod de a arăta respect și apreciere pentru cultura locală."

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Panama

Această țară din America Centrală ocupă locul al treilea în index datorită scorurilor ridicate la categoriile ușurința de a te stabili, ușurința de a găsi prieteni și cultura și primirea. La fel ca Spania, țara a introdus o viză de nomad digital, cu una dintre cele mai mici taxe din lume- de fapt, expatriații din index o clasează printre primele cinci țări în care este cel mai ușor să obții o viză. Clima și vremea contribuie, de asemenea, la plasarea țării pe un loc fruntaș, clasându-se pe locul 11 la nivel global în acest subindice.
"Panama are o vreme extraordinară după preferințele mele personale- 24-29C- tot anul și un amestec bun de ploaie și soare", a declarat expatriata Sarah Bajc, proprietară la localul Camaroncito EcoResort & Beach. Țara este, de asemenea, mai apropiată geografic de Statele Unite, ceea ce îi facilitează convorbirile telefonice și vizitele cu familia și prietenii după 10 ani de viață în Asia.
Economia bazată pe dolarul american facilitează, de asemenea, gestionarea finanțelor, a spus Bajc, și i-a permis să cumpere proprietăți imobiliare relativ simplu. În mod similar, sondajul Internations a constatat, de asemenea, că majoritatea expatriaților consideră că locuințele aici sunt ușor de găsit și de plătit. Țara s-a clasat pe locul opt în clasamentul general în ceea ce privește indicele Finanțe personale, 80% dintre expatriați declarându-se mulțumiți de situația lor financiară.
Acordând prioritate siguranței economice și personale, precum și oportunității de a achiziționa proprietăți imobiliare la malul mării, Bajc a decis ușor unde să se retragă. "Panama a fost câștigătoarea", a spus ea. "Mai ales dacă luăm în considerare economia, vremea și o cultură primitoare și diversă care adoră să danseze!"

Malaezia

Aflată pe locul patru în indicele general, Malaezia a urcat în acest an în subindicele calității vieții, rezidenții clasând țara pe locul trei în ceea ce privește disponibilitatea oportunităților de călătorie. Țara din Asia de Sud-Est obține, de asemenea, scoruri bune în ceea ce privește prietenia locală și finanțele personale.
Acoperind două regiuni (Malaezia peninsulară și Malaezia de Est de pe insula Borneo), Malaezia este o bază de pornire stelară pentru cei care doresc să călătorească frecvent. "Capacitatea de a ajunge în toată Asia de Sud-Est în două ore de zbor face din această țară centrul regiunii, permițând accesul ușor la piețele regionale", a declarat Shawn Bhushan, rezident și ambasador Internations, care s-a născut aici, dar a locuit și în Singapore, Londra, Hong Kong și Miami. De asemenea, îi place să exploreze țara în sine și să o cunoască într-un mod nou. "Raritatea și vastitatea țării permite descoperirea alimentelor, călătoriile în orașe de epocă, situri de patrimoniu Unesco, insule, istorie, geografie și religii."
Bhushan consideră că costul vieții aici este foarte ușor de gestionat, cu venituri și cheltuieli generale ușor de echilibrat. Engleza este înțeleasă pe scară largă, iar limba locală este scrisă în alfabet romanizat, ceea ce face mai ușor de citit pentru vorbitorii de engleză. În calitate de profesor care a locuit anterior în Malaezia timp de doi ani, Bajc a adăugat că educația este respectată aici. "Cultura malaeziană prețuiește educația, iar elevii mei (și părinții lor) m-au tratat cu mare afecțiune și respect", și-a amintit ea.
În această cultură caldă și primitoare, Bajc a reușit să își facă mulți prieteni în cadrul comunității tradiționale malaeziene, precum și în cadrul comunităților indiană și chineză, dar ea observă că există o diferență între prietenia socială și acceptarea autentică pe care expatriații ar putea să o considere o provocare pe termen lung. Acestea fiind spuse, expatriații raportează că este ușor să se angajeze inițial cu oamenii de aici. "Există un aer de ușurință socială în multe medii în care se poate purta o conversație, iar oamenii răspund cu umilință și sinceritate", a spus Bhushan.

Citește și: Timpul în fața ecranului pentru copii le afecteaza dezvoltarea! Ce spun studiile?

Citește și: Brasov- 3 Destinatii mai putin cunoscute din Oras! Le-ai vazut?

Citește și: Brasov are un aeroport in sfarsit! Ce impact va avea acesta?

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.