TOP 3 cele mai vechi orașe din România. FOTO

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 23 iul 2022, 15:45

Orașele din România poartă în spate o istorie veche de secole. Iată care sunt cele mai vechi orașe atestate de pe teritoriul țării noastre.

Chiar dacă orașele din România nu sunt în topul celor mai vechi din lume, asta nu înseamnă că nu au o istorie îndelungată. De exemplu, știați că Mangalia, denumită în trecut Cetatea Callatis, a fost întemeiată acum 25 de secole? 

Constanța, cel mai vechi oraș din România

În prezent, când spunem Constanța, ne gândim automat la mare și la concediile pe care le putem petrece în acest superb oraș al României. 

Puțină lume știe însă că acesta este, de fapt, cel mai vechi oraș care a fost atestat pe teritoriul țării noastre. Constanța a fost recunoscut în anul 657 î.Hr., dar atunci era o colonie greacă, ce purta numele de ”Tomis”. Denumirea oficială în limba latină era de ”Tomis Constantiana”. 

În anul 71 î.Hr., romanii au cucerit această regiune și au redenumit-o ”Constantiana”, ca un omagiu adus surorii lui Constantin cel Mare.
Este un oraș care a cunoscut o dezvoltare imensă în secolul al XIII-lea, datorită negustorilor italieni.  În momentul în care otomanii au ocupat și acest oraș, l-au transformat însă într-un sat, în care locuitorii aveau drept ocupație principală pescuitul. 

De-abia în secolul al XIX-lea, mai exact de prin 1865, a redevenit ceea ce fusese odată, după ce au fost construite calea ferată Cernavodă-Constanța și portul.

În prezent, Constanța este este cel mai mare port din bazinul Mării Negre. La nivel european, se află pe locul 4. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Topul celor mai vechi orașe din țara noastră

Podiumul celor mai vechi orașe din România este completat de Alba Iulia, unul dintre cele mai frumoase și reprezentative locuri pentru istoria țării noastre. 

Istoricii au descoperit că în locul în care se află astăzi acest oraș au existat așezări încă din mileniul V î.Hr. Dacii au fost însă cei care au construit în această regiune un oraș, care se numea ”Apoulon”. 

Atunci când romanii au cucerit teritoriul, orașul și-a schimbat și denumirea, în ”Apulum”. De altfel, în acest loc a fost construită cetatea medievală Bălgrad. 

Alba Iulia a făcut parte din Regatul Ungariei și era chiar unul dintre cele mai importante orașe la vremea aceea. Mihai Viteazul a fost cel care a unit cele trei principate românești, printre care și Alba Iulia, în 1599. 

Pe 1 decembrie 1918, s-a semnat celebra Declarație de la Alba Iulia, prin care Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureş s-au unit cu România.

De-abia în 1990, s-a sărbătorit însă la Alba Iulia pentru prima dată Ziua Națională a României. 

Sighişoara este al treilea cel mai vechi oraș din țara noastră. În prezent, centrul istoric al acestui oraș face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Această regiune a fost construită de către coloniștii germani. Orașul Sighișoara a fost atestat pentru prima dată în 1280. Atunci se numea ”Castrum Sex”. 

În 1298, orașul avea numele german ”Schespurch”, iar în 1435 a fost atestat istoric cu denumirea românească de ”Sighișoara”. Istoricii afirmă că în anul 1431, la Sighișoara s-a născut Vlad Țepeș.