Top 3 Descoperiri legate de Moise si Exod! Le cunosti deja?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 13 aug 2023, 01:10

Relatarea lui Dumnezeu care l-a ridicat pe Moise pentru a conduce poporul Israel din sclavia Egiptului este unul dintre cele mai importante evenimente biblice

Sursa: PixaBay

Relatarea lui Dumnezeu care l-a ridicat pe Moise pentru a conduce poporul Israel din sclavia Egiptului este unul dintre cele mai importante evenimente biblice

Relatarea lui Dumnezeu care l-a ridicat pe Moise pentru a conduce poporul Israel din sclavia Egiptului este unul dintre cele mai importante evenimente biblice. De fapt, este evenimentul cel mai des menționat din întregul Vechi Testament, fiind menționat de peste 120 de ori în povestirile, legile, poemele, psalmii, scrierile istorice și profețiile ulterioare. În plus, au existat 3.500 de ani de celebrare aproape neîntreruptă a Paștelui. Exodul este un eveniment atât de important în istoria ebraică, încât este greu de crezut să sugerezi, așa cum fac unii critici, că nu a avut o bază istorică.

Există dovezi arheologice pentru exodul israelit din Egipt? Eu cred că există, cu condiția să recunoaștem limitele arheologiei și să căutăm în perioada de timp corectă. În primul rând, nu ne-am aștepta să găsim inscripții egiptene care să facă referire directă la plăgi sau la Exod, deoarece inscripțiile regale nu au inclus niciodată rapoarte negative despre faraon și armatele sale. Mai mult, israeliții au rătăcit în deșert ca nomazi timp de 40 de ani, lăsând puține, dacă nu chiar deloc, rămășițe culturale din cauza naturii lor trecătoare.

Relatarea lui Dumnezeu care l-a ridicat pe Moise pentru a conduce poporul Israel din sclavia Egiptului este unul dintre cele mai importante evenimente biblice
[Sursa: Captură YouTube]

Inscripții proto-sinaitice

Unii au sugerat că Moise nu a scris primele cinci cărți ale Bibliei, ci mai degrabă că acestea au fost scrise o mie de ani mai târziu de un presupus grup de preoți care trăiau în exil și care încercau să inventeze o istorie glorioasă pentru poporul lor. Când această teorie a fost propusă pentru prima dată, în secolul al XIX-lea, nu se cunoștea nicio scriere alfabetică cu care Moise ar fi putut înregistra astfel de rapoarte lungi. Acum știm că, într-adevăr, a existat o scriere alfabetică pe care Moise ar fi putut să o folosească. Amintiți-vă că Moise știa să citească, fiind educat în casa faraonului (Fapte 7:22). La începutul secolului al XX-lea, Sir Flinders Petrie a descoperit exemple de scriere alfabetică inscripționate pe pietre la Serabit el-Khadim, o mină de turcoaz egipteană din Sinai.

Acestea datează din secolele XIX-XV î.Hr. Scrisul proto-sinaitic, așa cum este adesea numit, a fost inventat de semiți care lucrau la mina de turcoaz și care au adoptat simbolurile hieroglifice egiptene ca litere pictografice pentru limba lor. Cei mai mulți cercetători sunt de acord că limba din spatele acestui alfabet provine din Canaan, dar despre care limbă este vorba a fost subiect de dezbatere. Douglas Petrovich a prezentat dovezi că aceste inscripții au fost scrise de israeliți și că ebraica este limba din spatele scrierii.

Relatarea lui Dumnezeu care l-a ridicat pe Moise pentru a conduce poporul Israel din sclavia Egiptului este unul dintre cele mai importante evenimente biblice
[Sursa: Captură YouTube]

Dovezi că Amenhotep al II-lea a fost faraonul Exodului

Numeroși cercetători l-au identificat pe Amenhotep al II-lea ca fiind faraonul Exodului. Acesta domnea în 1446 î.Hr. când israeliții au părăsit Egiptul. Se știe că Amenhotep al II-lea a petrecut mult timp în regiunea deltei, probabil în palatul din dinastia a XVIII-a de la Avaris, unde s-ar fi întâlnit cu Moise. Potrivit egiptologului Charles Aling, "Amenhotep al II-lea s-a născut și a crescut în această zonă [regiunea deltei Nilului], a construit acolo, a avut proprietăți acolo și, după toate probabilitățile, a locuit uneori acolo, cel puțin în primii săi ani de domnie". Interesant (și în concordanță cu cea de-a zecea plagă- moartea primului născut), Amenhotep al II-lea nu a fost primul fiu născut al tatălui său, Tutmosis al III-lea, și nici fiul lui Amenhotep, Tutmosis al IV-lea, nu a fost primul său fiu născut.

O altă dovadă pentru identificarea lui Amenhotep al II-lea ca faraon al Exodului se găsește prin compararea campaniilor militare ale lui Amenhotep al II-lea cu cele ale tatălui său. În timp ce Thutmose al III-lea a condus 17 campanii militare cunoscute în Levant, Amenhotep al II-lea a condus doar două sau trei.

Relatarea lui Dumnezeu care l-a ridicat pe Moise pentru a conduce poporul Israel din sclavia Egiptului este unul dintre cele mai importante evenimente biblice
[Sursa: Captură YouTube]

Stelele lui Merneptah

Cea mai faimoasă și, fără îndoială, cea mai importantă descoperire legată de Moise și de Exod este Stelea Merneptah. În jurul anului 1208 î.Hr. faraonul Merneptah a ridicat un monument al victoriei înalt de 3 metri (numit "stelă") într-un templu din Teba pentru a se lăuda cu pretențiile sale de victorie atât în Libia, cât și în Canaan. Acesta a fost descoperit în 1896 de Sir Flinders Petrie. Pe ea, Merneptah se laudă: "Israel este risipit, sămânța lui nu este; Și Hurru [Canaan] a devenit văduvă din cauza Egiptului". Inscripția se referă probabil la o campanie mică în Canaan (au fost luate doar trei orașe) și, în ciuda laudei lui Merneptah, Israelul nu a fost distrus.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că aceasta este cea mai veche referință definitivă la Israel ca națiune în afara Bibliei și, cu siguranță, cea mai clară referință egipteană la Israel. De asemenea, este importantă pentru că indică o dată timpurie pentru exod (cca. 1446 î.Hr.) și nu data târzie pe care o susțin unii cercetători (cca. 1270 î.Hr.). Este îndoielnic că ar fi existat suficient timp între 1270 î.Hr. și 1208 î.Hr. pentru a explica Exodul, cei 40 de ani de rătăcire în deșert, cei șapte ani de cucerire a Canaanului, stabilirea triburilor în teritoriile lor și stabilirea unei prezențe naționale în țară, toate acestea înainte ca Merneptah să pretindă că i-a cucerit pe israeliți. În schimb, campania canaanită a lui Merneptah datează probabil din timpul Judecătorilor, când națiunea lui Israel era deja stabilită în Canaan. Stelele lui Merneptah reprezintă o dovadă că Exodul din Egipt, condus de Moise, a avut loc în secolul al XV-lea î.Hr. așa cum indică datele biblice.

Citește și: Noi descoperiri confirmă legătura Israelului cu poporul evreu?

Citește și: Bătăliile din Vechiul Testament confirmate de un nou studiu!

Citește și: Papa Francisc critică condițiile de muncă in Bahrain! Afla de ce

 

 

Taguri: