Top 3 investiții pe termen lung în portofoliul tău pentru 2023-2024

Author: Bogdan Frațilă

Anul 2022 a fost un an dificil pentru investitori. Dar acel an este în urma și este timpul pentru cele mai bune investiții pe termen lung pentru 2023 si 2024.

Sursa: PixaBay

Anul 2022 a fost un an dificil pentru investitori. Dar acel an este în urma și este timpul pentru cele mai bune investiții pe termen lung pentru 2023 si 2024.

Anul 2022 a fost un an dificil pentru investitori. Dar acel an este în oglinda retrovizoare și este timpul să ne concentrăm asupra celor mai bune investiții pe termen lung pentru 2023 si 2024.
Mulți investitori și-au văzut portofoliile în scădere anul trecut. Poate că ați fost unul dintre ei, dar nu trebuie să fie cazul în 2023. Asta pentru că atunci când investești pe termen lung, scăderile pe termen scurt devin mai puțin importante.


Dar asta nu înseamnă niciodată să arunci prudența în vânt. Având în vedere incertitudinea care încă pune stăpânire pe piețele financiare, este important să te stabilești cu privire la combinația potrivită de investiții pentru a maximiza creșterea portofoliului tău.

Fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri)

ETF-urile au ajuns să devină una dintre cele mai populare investiții. Nu numai că fiecare dintre ele vă permite să investiți într-un portofoliu diversificat de titluri de valoare, dar sunt disponibile fonduri care acoperă sute de clase de active diferite.


Spre deosebire de fondurile mutuale, ETF-urile pot fi tranzacționate la fel ca acțiunile și pot fi achiziționate la prețul unei singure acțiuni sau mai puțin. Acest lucru facilitează diversificarea portofoliului dvs. chiar și cu o sumă mică de bani.
"Aș sugera ca persoanele cu un orizont de timp pe termen lung să investească în fonduri indexate diversificate, cu taxe reduse", recomandă Robert R. Johnson, Ph.D., CFA, CAIA, profesor de finanțe, Heider College of Business, Creighton University.
"Din 1926 până în 2022, potrivit Ibbotson Associates, rata anuală compusă de rentabilitate a unui portofoliu diversificat de acțiuni mari (S&P 500) a fost de 10,3%."
Acesta este un exemplu de randamente pe piața bursieră generală. Sectoare specifice pot avea randamente și mai mari.
"Investiția într-un coș diversificat de acțiuni mici oferă randamente și mai mari", continuă Johnson. "Rata anuală compusă de rentabilitate a unui coș de acțiuni mici în acei 95 de ani, conform Ibbotson Associates, a fost de 11,9%."

Unele ETF-uri sunt specializate în acțiuni de creștere, acțiuni cu dividende, acțiuni de valoare, acțiuni internaționale și fonduri sectoriale, cum ar fi cele din domeniul tehnologiei și al sănătății. Puteți alege pur și simplu clasele de active pe care doriți să le dețineți în portofoliul dumneavoastră.
"Viitorul este prea incert pentru o singură valoare sau clasă de active", adaugă Robert Michaud, director de investiții la New Frontier Advisors.
"Cea mai bună investiție pe termen lung este un portofoliu diversificat de ETF-uri de acțiuni și obligațiuni optimizate pentru obiectivele dumneavoastră pe termen lung. Dacă acest lucru nu este disponibil, asociați un ETF de acțiuni globale cu un ETF de obligațiuni agregate pentru a gestiona riscul."

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Acțiuni cu dividende

Acțiunile cu dividende se numără printre cele mai bune acțiuni de cumpărat acum. Un motiv important este că au un istoric de a rezista mai bine piețelor furtunoase decât alte acțiuni, cum ar fi acțiunile de creștere.
"Având în vedere actuala incertitudine macroeconomică, acțiunile blue chip care plătesc dividende sunt alegerea preferată pentru acest an", recomandă Sam Boughedda, Trader de acțiuni și redactor principal de știri bursiere la AskTraders.com. "Acestea oferă investitorilor un potențial randament al investiției lor pe o piață instabilă. Companiile bine cunoscute și de înaltă calitate oferă o anumită stabilitate în actualul mediu instabil, companii precum Apple, Mastercard, Visa și Walmart fiind unele dintre cele mai bune alegeri, în opinia noastră."
Puteți face acest lucru investind într-o clasă de acțiuni cu dividende cunoscută sub numele de Dividend Aristocrats. Acesta este un grup de peste 60 de companii care fac parte din S&P 500 și care au produs cel puțin 25 de ani consecutivi de creșteri ale dividendelor.
Site-ul Sure Dividend oferă o listă actualizată a acestor acțiuni în fiecare an. Puteți alege să investiți în companiile care vă plac sau să investiți în întregul grup prin intermediul unui ETF. ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF (NOBL) este un exemplu popular.

Obligațiuni pe termen scurt

Din punct de vedere istoric, obligațiunile pe termen lung au oferit dobânzi mai mari decât cele pe termen scurt. Dar nu este cazul în 2023.
Observați că cel mai recent randament al unei bonuri de trezorerie pe doi ani (5,57%) este ușor mai mare decât cel al obligațiunilor de trezorerie pe 30 de ani, de 5,01%. Intervalul tuturor titlurilor pe termen mai scurt, de la o lună la doi ani, este mai mare decât randamentul atât al obligațiunii pe 30 de ani, cât și al notei pe 10 ani.
Aceasta este ceea ce se numește o curbă de randament inversată. Nu este o situație obișnuită, dar este la ordinea zilei în prezent. Și favorizează investițiile în obligațiuni pe termen scurt în detrimentul celor pe termen lung.
"Putem examina curba randamentului cu privire la așteptările pieței și putem folosi aceste informații pentru a ne îmbunătăți șansele de a obține un randament total mai mare decât cel al pieței", spune John Cunnison, CFA și vicepreședinte/director de investiții la Baker Boyer National Bank. "În prezent, randamentul este inversat, iar acest lucru sugerează că nu suntem plătiți suficient pentru a deține obligațiuni mai lungi. Acceptăm o reducere pentru a deține obligațiuni mai lungi. Din acest motiv, ar trebui să vă păstrați durata pe partea mai scurtă a normalului."
Există un alt avantaj al obligațiunilor pe termen mai scurt. Într-un mediu de creștere a ratelor dobânzilor, obligațiunile pe termen mai lung scad în valoare de piață. Aceasta este, în cel mai bun caz, o problemă minoră în cazul titlurilor pe termen mai scurt, în special a celor cu durate de doi ani sau mai puțin.
În acest fel, obligațiunile pe termen scurt plătesc dobânzi mari, păstrându-vă în același timp capitalul.

Citește și: Navigarea economiac: O analiză a raportului financiar global în 2023

Citește și: BCE consideră că sistemul piețelor financiare Europene este fragil

Citește și: Curs valutar BNR pentru 22 noiembrie 2023: Dolarul și euro au înregistrat noi creșteri

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.