Top 3 obiceiuri zilnice costisitoare și metode simple prin care economisești bani lunar

Autor: Lavinia Medrea

Având în vedere stilul de viață tot mai alert pe care fiecare dintre noi îl experimentăm, cheltuielile zilnice pot să scape de sub control fără să-ți dai seama.

Cu toate acestea, există câteva metode simple prin care poți reduce costurile eliminând din activitățile costisitoare, dar care nu sunt neapărat în avantajul tău. De altfel, dacă vrei să pui bani deoparte în fiecare lună, tăierea obiceiurilor zilnice costisitoare este un prim pas inteligent pe care îl poți face pentru gestionarea eficientă a bugetului.

Iată, așadar, 3 dintre cele mai comune obiceiuri care îți pot subția rapid portofelul și soluții practice pentru a le schimba.

Vicii zilnice costisitoare

Există vicii zilnice la care apelăm atunci când vrem să ne relaxăm sau să combatem stresul. Din păcate, aceste vicii nu sunt sănătoase și, mai mult, vin la pachet cu un efort financiar care apasă greu asupra bugetului lunar. În acest context, fumatul este, fără îndoială, unul dintre cele mai costisitoare obiceiuri zilnice. În România, prețul unui pachet de țigări a crescut constant în ultimii ani, din cauza accizelor impuse asupra produselor din tutun. Chiar dacă s-ar putea să nu simți imediat efectele financiare, cheltuiala cumulativă poate fi uriașă. La un calcul simplu, un fumător care consumă un pachet de țigări pe zi poate cheltui câteva sute de lei lunar doar pe acest viciu.

Una dintre metodele eficiente prin care reduci costurile legate de fumat este să renunți complet la țigări. Însă, dacă acest pas pare dificil, există alternative mai accesibile din punct de vedere financiar, precum vapatul. Dispozitivele de vaping sunt mai puțin taxate și chiar dacă implică costuri inițiale, pe termen lung, s-ar putea să fie mult mai rentabile decât cumpărarea zilnică a pachetelor de țigări. Dacă vrei un calcul mai aplicat, ai la îndemână mai multe detalii despre acciza la țigările electronice.

Desigur, există și alte obiceiuri similare, așa cum poate fi consumul de alcool (chiar și cel moderat), dar și excesele alimentare atunci când ne gândim la deserturi bogate în conținut de zahăr și îndulcitori.

Comenzile frecvente de mâncare

Datorită curieratului tot mai rapid și mai ușor accesibil, comandarea mâncării de la restaurante sau prin servicii de livrare a devenit o practică tot mai des întâlnită, mai ales pentru cei care au un program aglomerat. Deși comoditatea acestui obicei este incontestabilă, costurile se pot aduna rapid, în special din cauza taxelor de livrare, a bacșișurilor și a prețurilor mai ridicate comparativ cu pregătirea mâncării acasă. Comenzile regulate de mâncare de la restaurant sau fast-food nu sunt doar un factor care îți afectează bugetul, dar pot duce și la alegeri alimentare mai puțin sănătoase.

O metodă eficientă pentru economisirea banilor și îmbunătățirea calității alimentației este pregătirea meselor acasă. Planificarea și pregătirea în avans a meselor pentru toată săptămâna nu doar că reduc cheltuielile, dar îți permit și să controlezi calitatea ingredientelor și să te asiguri că mănânci mai sănătos. În plus, dacă faci cumpărături în mod organizat, poți să economisești și la achiziția ingredientelor, cumpărându-le în cantități mai mari sau profitând de anumite reduceri.

Abonamente la servicii digitale pe care nu le folosești

Este ușor să acumulezi abonamente la diverse servicii, cum ar fi platformele de streaming, aplicațiile de fitness, software diverse sau alte servicii online. De multe ori, după ce ne înscriem, uităm de aceste abonamente și continuăm să plătim pentru ele, chiar dacă nu le mai folosim. Deși analizat individual, fiecare abonament nu pare prea costisitor, dacă le aduni, acestea pot deveni o cheltuială considerabilă lunară.

Fă o analiză periodică a abonamentelor pe care le ai și anulează-le pe cele pe care nu le mai folosești sau pentru care nu ai nevoie de funcții premium. Uneori, servicii precum platformele de streaming oferă planuri partajate, astfel încât poți împărți costurile cu familia sau prietenii. De asemenea, poți renunța temporar la abonamente și să le reactivezi doar în anumite perioade - spre exemplu, poți renunța la serviciile de streaming video pe timpul verii și să le reactivezi iarna, atunci când petreci mai mult timp la interior.

După cum vezi, reducerea cheltuielilor zilnice nu presupune schimbări majore în stilul tău de viață. Renunțarea la obiceiurile costisitoare, precum fumatul, comenzile de mâncare sau abonamentele neutilizate, poate face o diferență semnificativă în bugetul lunar. Analizează pe ce se duc banii în fiecare lună și vezi de unde poți salva sume importante pe care să le pui deoparte și care să-ți asigure o mai bună stabilitate financiară.

Foto: Unsplash.