Top 4 modalități pe termen scurt de reducere a stresului!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 sep 2023, 05:55

Top 4 modalități pe termen scurt de reducere a stresului!

Sursa: PixaBay

Căutați modalități de a vă stresa mai puțin? Aceste sfaturi vă pot ajuta să vă relaxați corpul și mintea!

Căutați modalități de a vă stresa mai puțin? Aceste sfaturi vă pot ajuta să vă relaxați corpul și mintea.
Să-ți reduci nivelul de stres este mai ușor de spus decât de făcut atunci când ești copleșit. Deși stresul poate părea o realitate a vieții de adult, nu este ceva ce trebuie să acceptăm sau să ignorăm pur și simplu.
De fapt, nivelurile de stres foarte ridicate pot dăuna sănătății mentale și fizice pe termen lung, ducând la hipertensiune arterială, lipsă de somn și anxietate crescută.

De asemenea, poate interfera cu productivitatea și relațiile tale. Deși nu este realist să elimini toate sursele de stres, poți învăța să găsești un echilibru între a elimina factorii de stres din farfurie și a realiza ceea ce trebuie să faci.

1. Efectuați exerciții de respirație profundă

Respirația profundă, sau respirația diafragmatică, este o tehnică comună și eficientă de reducere a stresului.

Acest tip de respirație presupune să vă folosiți diafragma pentru a respira adânc. Acesta permite plămânilor dvs. să funcționeze pe deplin, ceea ce nu se întâmplă atunci când pur și simplu respirați normal. Burta, mai degrabă decât pieptul, se va extinde pentru a vă angaja diafragma.
Potrivit unui studiu din 2017Sursa de încredere, respirația diafragmatică poate avea un efect pozitiv asupra atenției susținute și asupra nivelului de cortizol- cunoscut ca hormonul stresului- prin declanșarea răspunsurilor de relaxare.
Denumită în mod obișnuit și respirație ventrală sau respirație abdominală, respirația profundă este, de asemenea, asociată cu reducerea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, care pot fi legate și ele de nivelul de stres.

2. Meditați

Meditația este practica de a te concentra asupra corpului tău în timp ce te concentrezi asupra momentului prezent. Atenția și meditația sunt metode eficiente de ameliorare a stresului care pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea calității somnului, la scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.


Există mai multe tipuri de mediere, dar cea mai simplă formă presupune să stai confortabil, să închizi ochii și să te concentrezi asupra respirației- îndepărtând ușor gândurile intruzive dacă acestea apar.
Dacă sunteți începător în meditație, să știți că distracțiile abundă, dar meditația devine mai ușoară de fiecare dată când practicați. Aplicațiile de meditație precum Calm și Headspace vă pot ajuta să începeți și să faceți din meditație un obicei.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

3. Practicați relaxarea musculară progresivă

Relaxarea musculară progresivă (PMR) presupune relaxarea tuturor mușchilor din corpul tău, grup cu grup.
Un studiu din 2015Sursa de încredere a constatat că PMR ameliorează simptomele de anxietate. Pentru a practica, puteți începe cu câteva respirații profunde.

Apoi, exersați strângerea și relaxarea fiecărui grup de mușchi, începând cu fruntea și coborând până la degetele de la picioare. După fiecare rundă de întindere timp de aproximativ 5 secunde, apoi de eliberare completă, faceți o pauză pentru a observa cum se simte acel grup muscular. Până la sfârșitul acestui exercițiu, ar trebui să simțiți cum tensiunea fizică se topește.

4. Încercați imaginile ghidate

Imaginile ghidate sunt un tip de meditație despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea stresului. Această tehnică presupune imaginarea unui loc care vă ajută să vă relaxați și să obțineți pacea interioară. Aveți una sau câteva idei de locuri de relaxare pregătite, astfel încât, dacă vă lovește anxietatea, nu trebuie să vă gândiți ce loc să vă imaginați. Imaginile ghidate sunt mai puternice dacă puteți să vă folosiți toate simțurile. Dacă plaja este locul dvs. fericit, începeți cu o imagine, apoi treceți prin fiecare simț:
mirosul apei sărate și al cremei de cocos pentru protecție solară.
senzația de nisip fierbinte între degetele de la picioare
cântecul pescărușilor deasupra capului
Un studiu din 2021Sursa de încredere a arătat că poate funcționa în tandem cu tehnici de respirație profundă și de relaxare musculară progresivă pentru a avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale și a bunăstării generale.

Citește și: Sfaturi pentru somn: 6 pași pentru un somn mai bun!

Citește și: Exercițiile fizice pentru a prelungi viața, pentru orice vârstă!

Citește și: Blocajele din trafic sunt legate de greutăți mai mici la naștere! Cum?

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.