TOP 4 sfaturi care te vor ajuta să alegi aparatul de sudură potrivit pentru lucrarea ta

Autor: Oana Picerea

Când vine vorba de sudură, această activitate poate fi una fascinantă fie că vorbim de un amator care pur și simplu își dorește anumite schimbări pe lângă casă, fie de un profesionist care desfășoară activitatea ca una de bază, la locul de muncă. Pe piață există o gamă variată de produse și accesorii disponibile pentru utilizare, însă trebuie să iei anumite aspecte în considerare înainte de a alege aparatul potrivit. Este bine să cunoști diferitele tipuri de echipamente de sudură atât în situația în care ești începător cât și în cea în care îți dorești să evoluezi ca lucrător în domeniu.

Iată așadar 4 sfaturi care te vor ajuta să alegi aparatul de sudură potrivit

1. Evaluează natura metalului

De obicei, sudarea se face pe oțel carbon. Acesta are capacitatea de a gestiona excesul de căldură și este compatibil cu majoritatea mașinilor de sudură disponibile. Aluminiul suportă o sursă de căldură uniformă pentru a împiedica uscarea bazinului de sudură. Cu toate acestea, aportul mare de căldură duce adesea la deformarea piesei de prelucrat.

Totodată aluminiul necesită mașini de sudură mai complexe dotate cu capacitatea de a efectua sudare prin impulsuri, pentru o ]mbinare optimă. Așadar, informează-te asupra materialului pe care urmează să-l sudezi. 

2. Stabilește amperajul ideal

Costul unui aparat de sudura se află în raport cu nivelul de curent pe care îl poate genera. Metalele mai groase necesită de obicei mai mult curent pentru a fi sudate corect, de aceea trebuie să acorzi o atenție sporită grosimii metalelor cu care urmează să lucrezi. Dacă vrei să sudezi materiale subțiri, precum aluminiul, vei avea nevoie de aparate de sudură cu o putere relativ scăzută. Pentru materialele groase vei avea nevoie în schimb de un aparat de ultimă generație.

3. Consultă fișa cu specificații

Fișa cu specificații te ajută să înțelegi lucruri esențiale pentru ca tu să poți diferența un aparat de sudură bun de unul nepotrivit. De exemplu, o fișă cu specificații te poate ajuta să înțelegi ciclul de funcționare. Acesta este reprezentativ pentru a ști cât poți suda într-un anumit interval de timp. Depășirea ciclului de funcționare poate să încălzească mașina și să deterioreze circuitele interne.

4. Ia în considerare locul pentru sudare 

Locul în care efectuezi sudarea te ajută să alegi aparatul potrivit. De exemplu, când sudezi în interior, aparatul poate funcționa la 115 volți AC, cu o sursă de curent alternativ de 220-240 volți, aceasta fiind și sursa obișnuită pe care o primește orice aparat comercial sau casnic. Majoritatea mașinilor de sudură funcționează la această tensiune, astfel că aparatul de sudură poate funcționa monofazat sau ca un dispozitiv trifazat. Dacă ești în căutarea unor aparate de sudură pentru proiectul tău, atunci poți alege din gama celor de la Micul-fermier.ro. Aceștia îți oferă aparate eficiente din punct de vedere economic oferind totodată un randament energetic ridicat.

În concluzie, dacă încă nu te-ai hotărât asupra aparatului de sudură potrivit pentru proiectul tău, atunci ia în considerare anumite sfaturi înainte de a-l alege. Acordă atenție materialului, locului unde vei suda, stabilește amperajul ideal și consultă fișa tehnică.

Sursa foto: unsplash.com