TOP 4 trenduri in tehnologie care te vor influenta cu sau fara voia ta in 2016

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 22 sep 2020, 20:00

Anul 2015 a fost un an propice pentru tehnologie si a venit la pachet cu primul laptop produs de Microsoft, cu primul ceas inteligent al Apple si cu televizoare cu o rezolutie fara precedent. 2016 va depasi, insa, 2015 la toate capitolele.

Iata care vor fi principalele trenduri in tehnologie care te vor influenta intr-un fel sau altul:

1. Laptopurile second hand, la mare cautare in Romania

Romanii sunt din ce in ce mai dispusi si achizitioneze tehnologie performanta la mana a doua. Motivul este simplu: produsele noi au preturi similare cu cele din Occident, dar potentialii cumparatori din Romania au salarii de cateva ori mai mici decat cele din Vest.

Insa nu le cumpara oricum! Dupa cum vedem la abdcomputer.ro, leptopurile second hand sunt testate si resigilate, iar orice produs beneficiaza de garantia standard, care poate fi extinsa cu un an sau doi, dar si de garantia de retur de 90 de zile.

2. Realitatea augmentata se raspandeste peste tot in lume

Occidentalii au experimentat realitatea virtuala prin intermediul Google Cardboard, Samsung Gear VR si a castilor ViewMaster, insa tehnologia va face cativa pasi importanti in 2016.

Companiile Sony, Microsoft si HTC planuiesc lansarea unor produse revolutionare in 2016, dupa mai multi ani de promisiuni neconcretizate. Oculus Rift, care a pornit in 2013 ca proiect Kickstarter si a fost achizitionat de Facebook, va fi lansat in curand pe piata americana si australiana la un pret de 350 de dolari. Facebook ar putea da lovitura (din nou!), deoarece Oculus Rift este prima casca profesionista de realitate virtuala conectata la un PC.

Produsul Vive al HTC va fi lansat in primavar acestui an si va functiona in mod similar cu Oculus Rift. In plus, un produs similar dezvoltat de diviza PlayStation a companiei Sony va putea fi conectat la PlayStation 4 si peste 200 de dezvoltatori vor sprijini conceperea si lansarea produsului in acest an.

Insa Mircosoft promite lovitura de gratie cu ochelarii HoloLens, considerati ca fiind primul computer holografic complet.

Pretul va fi insa unul pe masura: 3.000 de dolari.

3. Tehnologia 4k va intra in casele oamenilor

Locuitorii tarilor dezvoltate din punct de vedere tehnologic au cumparat, deja, de trei ani televizoare 4K-ready, insa continua sa fie frustrati ca nu exista prea multe filme pe piata care sa-i ajute sa le foloseasca la adevarata lor valoare.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Lucrurile

se vor schimba in 2016, cand vor fi lansate la scara larga primele discuri Ultra HD Blue-ray si primele playere compatibile. Discurile vor avea o capacitate de stocare de 100 GB si o capacitate de rezolutie de patru ori mai mare decat cea a filmelor full-HD, cu o gama de expunere ultra-dinamica, cu o gama mai mare de culori si cu 60 de frame-uri pe secunda.

4.
Locuinte mai inteligente

Se vorbeste mult despre locuintele inteligente, insa rareori le vedem in actiune. In acest an, din ce in ce mai multe produse vor fi disponibile pe piata si ne vor ajuta sa ne transformam casele in locuinte desprinse din filmele SF.

Pe pietele occidentale, dar si est-europene vor fi lansate o serie de dispozitive care vor comunica wireless cu televizorul, mobilul, frigiderul si chiar espressorul, vor schimba automat modul de iluminare din locuinte si vor intui obiceiurile locatarilor, pentru a veni mereu in intampinarea nevoilor lor.

 

Foto: Creative Commons