Pentru cele mai multe persoane, acest proces inseamna cercetarea in amanunt a pietei muncii cu scopul de a gasi o oportunitate pentru noi planuri si sperante. Adesea, posturile libere in anumite companii sunt ocupate chiar inainte de a fi anuntate pe website sau la agentiile de recrutare. Ca sa iti venim in ajutor, iti prezentam mai departe cele mai bune metode pe care trebuie sa le abordezi ca sa-ti gasesti jobul dorit:
1. Aplica la joburi pe site-urile de recrutare
Platformele specializate reprezinta cea mai simpla modalitate de a cauta un loc de munca, mai ales ca majoritatea ofertelor sunt adunate in acelasi loc. Site-urile de recrutare precum Best Jobs ofera o multime de optiuni avansate de filtrare a posturilor disponibile, astfel ca poti vizualiza foarte rapid joburile dupa domeniu, companie sau oras, pentru a nu pierde timp pretios cu accesarea tuturor rezultatelor de pe site ori a locurilor de munca ce iti ies in cale. Nu uita insa ca angajatorii cauta exact calificarile cheie de care au nevoie, asa ca asigura-te ca ti-ai pus la punct CV-ul pe platforma online, inainte de a aplica pentru un loc de munca.
2. Participa la evenimentele de profil
Lumea reala poate fi o adevarata provocare, dar daca vrei sa-ti maresti sansele de a obtine un loc de munca, fii activ la evenimentele de profil si targurile de joburi. De regula, acestea sunt organizate de mai multe ori pe an, de catre asociatiile profesionale, companii, universitati sau agentii pentru plasarea fortei de munca. Spre deosebire de aplicarile online, in cadrul unor astfel de evenimente ai posibilitatea de a interactiona direct cu angajatorii, iar acest lucru poate reprezenta o sansa in plus pentru tine de a gasi un loc de munca foarte bun.
3. Contacteaza direct companiile unde ai vrea sa lucrezi
Specialistii in resurse umane sunt de parere ca contactul direct impresioneaza angajatorul si ca drumul cel mai sigur catre obtinerea unei slujbe este sa te duci direct la sursa. Asadar, in cazul in care iti doresti neaparat sa lucrezi intr-o anumita companie sau ai epuizat deja mare parte dintre variante pentru gasirea unui loc de munca, contacteaza direct angajatorii. Viziteaza site-urile firmelor si aplica la joburile care te intereseaza, incearca sa obtii o intalnire cu persoanele responsabile de angajari ori trimite direct CV-ul catre departamentul de resurse umane, chiar daca sunt sau nu listate posturi disponibile. Atitudinea ta proactiva s-ar putea sa determine companiile sa te considere un candidat bun pentru organizatia lor.
4. Apeleaza la o companie de recrutare
Daca iti doresti sa obtii un anumit job, o firma de recrutare te-ar putea ajuta sa gasesti postul potrivit. De regula, angajatorii merg direct la astfel de agentii pentru a acoperi pozitii cheie, locuri de munca cu cerinte speciale sau de volum. Firmele de recrutare reprezinta locul in care oferta de munca se intalneste cu cererea, asa ca poti obtine destul de usor o slujba.
5. Networking
Pe o piata a muncii aflata in scadere, cum este cea din prezent, cuvantul de ordine atunci cand iti cauti un job este networking. Tipul de relatii pe care le stabilesti cu cei din jur, pe retelele sociale, prin intermediul altor cunostinte ori prin contact direct, s-ar putea sa-ti aduca un loc de munca mult mai repede decat te-ai fi gandit. Jumatate din angajari se fac astazi pe baza recomandarilor, multe dintre companiile de pe piata chiar oferind bonusuri pentru angajatii care aduc in firma alti oameni specializati. Prin urmare, daca esti in cautarea unui job, acum este momentul potrivit sa vorbesti cu prietenii si cunoscutii tai.
Daca vrei sa obtii cat mai repede un loc de munca, incearca sa-ti popularizezi experienta profesionala peste tot in mediul online, cat si offline. Acorda importanta tututor metodelor de cercetare si astfel iti cresti sansele de a atrage atentia angajatorilor in detrimentul celorlalti candidati.