Deserturile de post sunt o delicatesă pentru iubitorii de zahăr. Sunt foarte ușor de preparat și în general le poți pregăti cu ingrediente pe care orice gospodină le are în cămara proprie. Iată 5 rețete extrem de delicioase pe care trebuie să le încercați.
Top 5 deserturi delicioase și rapid de pregătit
Desertul este în general cel mai râvnit preparat, însă în perioada postului femeile se cam dau înlături de la astfel de delicatese, deoarece trebuie să evite lactatele și anumite ingrediente care sunt interzise în această perioadă.
1. Negresă de post
Ingrediente:
- 1/2 căni de ulei
- 1 cană de apă
- 1 cană de zahăr
- 2 căni de făină
- 2 linguri de gem de prune
- 2 linguri de cacao
- 2 linguri de bicarbonat
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- nucă măcinată
- esență de rom
- coaja de la o lămâie
- un praf de sare
Mode de preparare:
Într-o cratiță, pune la foc mediu zahărul, apa, gemul și cacaua, până se omogenizează și se topește zahărul. După ce iei compoziția de pe foc, separă 10 linguri din aceasta pe care să le păstrezi pentru glazură. Adaugă apoi bicarbonatul, făina, nuca, mirodeniile și praful de sare. Amestecați până obțineți o compoziție omogenă.
Luați o tavă, tapetați-o cu foaie de copt sau ulei și făină, apoi toarnă compoziția și dă-o la cuptor pentru 30-35 de minute la 180 de grade, în funcție de cuptor.
Scoate negresa de post de la cuptor, toarnă glazura și mai dă-o încă 5-6 minute la cuptor.
Citeste si: Cum se prepară maioneza de post rapid și ușor
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
2. Brioșe cu ciocolată de post
Ingrediente:
- 280 g făină
- 1 pliculeț praf de copt
- 1 praf de bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- 50 g cacao
- 2 banane coapte
- 250 ml lapte de cocos/ migdale/ soia
- esență de vanilie
- 5 linguri de sare
- 100 ml ulei
Mod de preparare:
Pune într-un bol praful de copt, cacaua, bicarbonatul și sarea. Separat combină laptele de cocos cu esența de vanilie, bananele zdrobite, zaharul și uleiul. Combină ingredientele lichide cu cele uscate până obțineți o compoziție omogenă. Toarnă compoziția în forme de brioșe unse cu ulei și dă-le la cuptor pentru 30-35 de minute. Servește brioșele cu ciocolată după ce se răcesc.
Citeste si: Cum se prepară cea mai bună turtă de mălai
3. Tort de post cu ananas
Ingrediente:
- 1 conservă ananas felii și 1 conservă ananas bucăți
- 280 g făină
- 200 g zahăr brun
- 1 lingură margarină vegetală
- 1/2 plicuri praf de copt
Mode de preparare:
Tapetează o tavă de tort cu o lingură de ulei și 2-3 linguri de zahăr brun. Deasupra stratului de zahăr așează feliile de ananas. Amestecă separat făina cu zahărul rămas și praful de copt. Mixează conserva de ananas bucați (cu tot cu suc) cu ingredientele uscate. Toarnă compoziția în tavă, peste feliile de ananas și dă tortul de post la cuptor peste 40 de minute, la 180 de grade, sau până când desertul trece testul scobitorii și se rumenește.
4. Gogoși de post fără dospire
Ingredienete pentru aluat:
- 200 g margarina vegetală
- 240 ml lapte de soia
- 3 linguri ulei
- 550 g faina
- 300 g zahar
- 1 lingura praf de copt
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură:
- gem/ciocolată
- zahăr pudră
Mode preparare:
Se topește margarina cu uleiul și laptele de soia într-o cratiță. Separat, combină făina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și praful de sare. Toarnă ingredientele lichide și cele uscate și amestecă până când obții un aluat ușor lipicios. Ia câte 1-2 lingur din compoziție, întinde aluatul cu degetele pe un blat, pe care ați pus fâină, pune o linguriță din umplutura preferata la mijloc (gem, crema de ciocolata, crema de vanilie, etc). Apoi strânge aluatul. Prajește gogoșile în baie de ulei câteva secunde pe fiecare parte, pânâ devin aurii. Scoate-le și trece-le prin zahar pudra înainte de servire.
Citeste si: Chiftele de post mănăstirești-delicioase și extrem de rapid de pregătit
5. Clătite de post
Ingrediente:
- 250 g faina
- 200 ml apa minerala
- 3 linguri ulei
- un plic zahar vanilinat
- un praf sare
- o lingura zahar
- ulei pentru prajit
- gem, dupa gust
Într-un recipient se pune făina, sarea, zahărul, zahărul vanilat și se amestecă. Se toarnă uleiul, se amestecă și apoi se toară apa minerală în timp ce amestecați. Tebuie să obțineți un aluat gros care să curgă. Se lasă la frigider 30 de minute. Se unge tigaia cu ulei, se coc toate clatitele și apoi se umplu cu gem.