Top 5 cele mai mari stadioane de fotbal de pe Glob

Author: O.P.
Actualizat: 02 mai 2020, 18:41

Popularitatea jocului de fotbal are la baza un numar uras de fani, pe care ii poti intalni pe stadioane din lumea intreaga, din SUA in Argentina, din Paris si pana in Melbourne. Drgostea neconditionata a suporterilor fata de culorile preferate a reprezentat, de cele mai multe ori, fundatia pentru proiecte de arhitectura spectaculoase, concretizate in stadioane de fotbal ce ar putea gazdui fara probleme intreaga populatie a unui orasel. Asadar, iata care sunt cele mai mari 5 stadioane de fotbal de pe Glob, pana in acest moment: 

Locul 5: Stadionul Camp Nou (Spania)

Oras: Barcelona

Numar de scaune: 99.787

Inaugurat in anul 1957, Camp Nou este caminul uneia dintre cele mai iubite echipe de club din intrega lume: FC. Barcelona, dragoste ce se bazeaza si pe expunerea media excelenta, de care echipa catalana se bucura in acest moment: radio, TV, social media, ofertele site-urilor de pariuri (vezi aici mai multe despre oferta 888sport) evenimente caritabile etc. Numele oficial al stadionului este Estadi del Futbol Club Barcelona, “camp” fiind un cuvant catalan ce se traduce prin “teren”. 

Locul 4: Stadionul Azadi (Iran) 

Oras: Teheran 

Numar de scaune: 100.000

Menirea originala a acestui stadion a fost de a gazdui Olimpiada din 1984, insa o serie de evenimente politice, care au dus la inlocuirea vechii puteri cu fundamentalismul islamist, au anulat aceste planuri. Stadionul Azadi este terenul-gazda atat pentru echipa nationala de fotbal a Iranului, cat si pentru echipa de club Persepolis Teheran. Un detaliu cat se poate de interesant, privind arhitectura acestei arene, este urmatorul: acustica a fost gandita astfel incat sunetele fanilor din tribune sa fie amplificate, lucru ce s-a dovent a fi mai mult decat intimidant pentru echipele-oaspete. 

Locul 3: Stadionul Azteca (Mexic) 

Oras: Mexico City 

Numar de scaune: 105.064

Stadionul Azteca este cea mai mare arena fotbalistica din America Latina, fiind si prima din istorie ce a gazduit doua Campionate Mondiale de Fotbal. Pe terenul acesteia joaca “acasa” atat echipa nationala de fotbal a Mexicului, cat si echipa “Club America”. Este un loc incarcat cu o multime de amintiri pentru fanii acestui sport: intr-un meci disputat in 1986, contra Angliei, Maradona inscria unul dintre cele mai emblematice goluri din istorie: “Mana lui Dumnezeu”. Si pentru ca tot am amintit de istorie, numele stadionului este un omagiu adus stramosilor populatiei mexicane, aztecii. 

Locul 2: Stadionul Yuva Bharati Krirangan (India)

Oras: Calcutta

Numar de scaune: 120.000

Unul dintre cele mai mare stadioane din intreaga lume se afla intr-o tara in care fotbalul nici macare nu este considerat “sportul-rege”: India. Cunoscut pe plan local si sub denumirea de “Stadionul Tineretului Indian”, acest amplasament a stabilit o serie de recorduri interesante: in 1997, in cadrul unei partide de fotbal dintre East Bengal FC si Mohun Bagan AC, stadionul a gazduit cel mai mare numar de spectatori din toate timpurile, numar ce a depasit chiar si capacitatea efectiva a locurilor pe scaune: 131.000 de spectatori. 

Locul 1: Stadionul Rungrado May Day (Coreea de Nord) 

Oras: Phenian 

Numar de scaune: 150.000 

Cel mare stadion de fotbal din lume se afla in capitala Coreei de Nord, fiind inaugurat in anul 1989. Ocazia acestei inaugurari a fost Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor. Este o arena polivalenta: stadionul Rungrado May Day joaca rol si de teren-gazda pentru echipa nationala de fotbal, dar este si locul in care se organizeaza Festivalul de Jocuri Sportive si Arta Arirang. 

Alte arene ce merita mentionate: 

Marcana (Brazilia) - 96.000 locuri

FNB (Africa de Sud) - 94.736 locuri 

Wembley (Marea Britanie) - 90.000 locuri 

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.