Top 5 obiceiuri nocive ale omului modern. Renunță la ele chiar de azi!

Autor: Madalina Maftei

Viața modernă ne expune la tentații la care rezistăm cu greu, chiar dacă știm că, pe termen lung, ne vor dăuna. Încetul cu încetul le introducem în rutina noastră zilnică și ne trezim cu obiceiuri care ne pun la încercare organismul și ne pot afecta sănătatea. Este timpul să conștientizăm care sunt obiceiurile nocive pe care le avem și să renunțăm la ele chiar de astăzi, dacă vrem să ne bucurăm de o viață sănătoasă cât mai mult timp.

Iată top 5 obiceiuri nocive ale omului modern:

Fumatul și alcoolul

Fumatul și consumul de alcool merg de multe ori mână în mână și, separat, sunt la fel de dăunătoare, iar împreună au efecte dezastruoase asupra sănătății. Bineînțeles, cu toții știm că țigările ne fac rău, însă lăsatul de fumat este complicat, din cauza dependenței dată de nicotină. Totuși, aceste idei eficiente îți vor fi de folos: înlocuirea țigărilor cu dispozitive electronice, care sunt cu 95% mai puțin nocive, sportul și consilierea unui specialist. Cu ajutorul țigărilor electronice poți scăpa într-un timp relativ scurt de dependența de nicotină, pentru că îți oferă posibilitatea să reduci treptat din concentrație, până la 0. În ceea ce privește alcoolul, există o credință falsă potrivit căreia un pahar pe zi chiar ar fi indicat, însă medicii recomandă să consumăm cât mai rar posibil și să evităm întotdeauna excesul. Cu alte cuvinte, ideal ar fi să ne limităm la un pahar o dată sau de două ori pe săptămână.

Mâncarea de tip fast-food

Pentru că sunt atât de multe locații de acest tip, iar varietatea ofertei este incredibil de mare, ne trezim la un moment dat că intrăm în fast-food-uri mai des decât ne-am dori. E drept, este comod și mai ieftin să mâncăm în aceste restaurante, însă pe termen lung ne putem trezi cu probleme din cauza acestui obicei. Cel mai mare pericol este creșterea în greutate, care vine împreună cu multe probleme de sănătate. Sunt produse cu un conținut ridicat de colesterol, grăsimi, sare, conservanți și chiar și un preparat cu o cantitate mică are mai multe calorii decât ne-am aștepta.

Viața sedentară

Este foarte adevărat că suntem obosiți după o zi de muncă și avem și alte îndatoriri legate de viața de familie, dar tocmai din aceste motive ar trebui să ne mobilizăm și să facem mai multă mișcare. 8 ore petrecute la serviciu și cel puțin o oră de activități casnice - aceasta este definiția unei vieți sedentare. Indiferent de cât de încărcat ar fi programul zilnic, întotdeauna se va găsi timp și de o oră de plimbare în parc sau de mers la sală. Evident, este complicat să facem asta în fiecare zi, dar de 2-3 ori pe săptămână este posibil.

Televizorul în locul socializării

Trăim cu senzația falsă că timpul petrecut cu noi în fața televizorului este unul de calitate, că așa ne relaxăm după o zi sau o săptămână încărcată. În realitate, este un comportament extrem de dăunător, care ne poate afecta din punct de vedere psihic. Petrecerea unui timp îndelungat în fața televizorului în detrimentul socializării cu prietenii ne poate crea stări de anxietate și chiar depresie.

Nopți pierdute

Mai ales când suntem tineri credem că ne sunt suficiente și 2-3 ore de somn pe noapte. Și, într-adevăr, o perioadă putem să funcționăm foarte bine în acest ritm. Însă vor apărea probleme care ne vor afecta sănătatea fizică și psihică. Treptat ne va scădea capacitatea de concentrare și pot apărea dificultăți și la locul de muncă. Bineînțeles că putem să petrecem o noapte în club, dar trebuie să avem întotdeauna grijă să recuperăm orele pierdute de somn. Potrivit webmd.com, orice adult cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a putea funcționa la parametri normali și pentru a-și spori șansele la o viață sănătoasă.