Având în vedere că tehnologiile digitale se află în centrul vieții noastre de zi cu zi, cantitatea de date schimbate online este în continuă creștere. Nu este atât de surprinzător atunci, de fapt, că interesul consumatorilor pentru cele mai bune servicii VPN este ridicat peste tot. De asemenea, guvernele din întreaga lume stabilesc noi reglementări cu privire la modul în care aceste informații sensibile ar trebui să fie stocate, utilizate și partajate.
Noile legi privind datele, cum ar fi GDPR al UE, reprezintă un pas important, dar nu sunt suficiente. Acest lucru se datorează în parte faptului că și atacurile cibernetice sunt în creștere. Chiar mai rău, dovezile sugerează de fapt modul în care dispozitivele casnice sunt acum ținta principală.
1. Luați-vă timp pentru a citi politicile de confidențialitate
În ciuda numeroaselor cazuri privind modul în care companiile au gestionat în mod necorespunzător datele utilizatorilor, majoritatea oamenilor încă nu își fac timp să verifice cu atenție politicile de confidențialitate înainte de a fi de acord cu termenii. Potrivit unui studiu Pew Research's din 2019(opens in new tab), doar 9% dintre americani fac acest lucru. Un scenariu similar a reieșit și dintr-un sondaj(opens in new tab) realizat de firma de audit în domeniul securității cibernetice Deloitte.
2. Protejați-vă activitățile de navigare cu ajutorul unui VPN
Prescurtare de la virtual private network (rețea privată virtuală), un VPN este un software care falsifică locația adresei dvs. IP. În același timp, acesta criptează toate datele care părăsesc dispozitivele dvs. în interiorul tunelului său VPN.
3. Luați în considerare și alte programe de securitate cibernetică
Deoarece riscurile online sunt din ce în ce mai multiple, la fel trebuie să fie și răspunsul software-ului dvs. de protecție a datelor. Vă recomandăm să integrați utilizarea unui VPN cu alte software de securitate, cum ar fi cele mai bune soluții antivirus și instrumente de gestionare a parolelor. De asemenea, blocantele de reclame sunt esențiale dacă doriți să vă păstrați confidențialitatea online. Vestea bună este că nici măcar nu este nevoie să aveți mai multe abonamente diferite în zilele noastre. Asta pentru că din ce în ce mai mulți furnizori oferă acum suite complete de securitate.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
4. Feriți-vă de aplicațiile gratuite
Fie că este vorba de un VPN, un antivirus, un joc online sau orice alte aplicații, serviciile gratuite au toate o trăsătură comună: sunt înfometate de datele tale. Acest lucru se datorează pur și simplu faptului că, întrucât nu vă cer bani pentru serviciile lor, vânzarea informațiilor dvs. către terțe părți este ceea ce le asigură veniturile. Referitor la acest aspect, Andrew Newman, fondator al firmei de securitate cibernetică ReasonLabs(opens in new tab), a declarat "Atunci când oamenii aleg să nu-și împărtășească confidențialitatea informațiilor lor, vedeți cum companii precum Facebook și Google pierd miliarde de dolari ca urmare a acestui fapt. Acest lucru vă arată cum colectarea acestor informații este atât de valoroasă pentru aceste companii de publicitate".
5. Protejați-vă conturile online
Conturile online sunt, fără îndoială, principala ușă de acces în interiorul celor mai sensibile informații ale utilizatorilor. De aceea, este crucial să faceți ca aceste autentificări să fie cât mai greu de compromis.
Securizarea conturilor online se reduce la o serie de pași. În primul rând, trebuie să folosiți parole puternice, care să conțină un amestec de litere, numere și caractere speciale. De asemenea, este esențial să nu folosiți niciodată aceeași parolă pentru conturi diferite. Din nou, utilizarea unui manager de parole vă poate ajuta în acest sens.
De asemenea, ar trebui să faceți ca procesul de conectare să fie mai sigur prin activarea autentificării multifactoriale (MFA). Deoarece vă cere să vă dovediți identitatea de două sau mai multe ori, acest lucru poate descuraja actorii răi să vă acceseze profilul. Fiind deja o practică obișnuită pentru securizarea contului dvs. de e-mail, de exemplu, majoritatea platformelor de socializare oferă acum și acest nivel suplimentar de securitate.
De asemenea, ar trebui să luați în considerare configurarea alertelor de conectare pentru a primi o notificare de fiecare dată când contul dvs. a fost accesat. Astfel, va fi mai ușor să răspundeți rapid în caz de încălcare a securității.
Citește și: Smartphone, TV, PC, Inteligenta artificiala- cum vor arata in 2023?
Citește și: 5 Sfaturi de securitate online pentru a evita sa fii hackuit!
Citește și: Windows 11 avantajele și dezavantajele pentru firme