Multe persoane opteaza pentru varianta open space, in care livingul si diningul alcatuiesc un spatiu comun. Si avand in vedere ca aici iti vei petrece cea mai mare parte a timpului, ar trebui sa acorzi atentie sporita amenajarii, iar noi te ajutam cu cateva sfaturi:
Definirea stilului
Zona de dining ar trebui sa fie in acord cu design-ul casei. Elementele principale care trebuie armonizate cu restul locuintei sunt: podeaua, covoarele, peretii, perdelele si mobila.
Avand in vedere ca scopul principal al unui dining este servirea mesei, acolo nu vei avea nevoie de multa mobila. „Kit-ul” de baza este alcatuit dintr-o masa incapatoare pentru intreaga familie si invitati, un set de scaune confortabile, rafturi pentru vesela si accesorii.
Daca spatiul permite crearea unei zone speciale de dining, o poti decora fie in culori contrastante, fie monocrom, fie cu accente de culoare, in functie de preferinte - de exemplu, culori pamantii in cazul designului rustic. Foloseste nuante care se genereze o atmosfera placuta, pe gustul intregii familii.
Alegerea mobilierului
In zona de dining detaliile sunt prioritare pentru a crea o anumita atmosfera. Masa va atrage cel mai mult atentia, in special cand nu o folosesti; asa ca o poti infrumuseta cu flori sau, de ce nu, cu o sculptura interesanta.
Scaunele trebuie sa fie rezistente si comode pentru invitati. In mod traditional, ele pastreaza stilul si culoarea mesei in jurul careia sunt amplasate, dar poti iesi din tipare prin abordarea unui design care sa faca nota discordanta. De exemplu, un set de scaune tapitate de la Retro Boutique este ideal pentru cei care prefera stilul vintage.
Pentru bufet poti alege o varianta de mobilier modular, pe care sa il transformi in functie de nevoi. Acest tip de mobila este la moda, foarte practica mai ales in spatiille mici si arata excelent.
Integrarea accesoriilor
Trebuie sa ai in vedere ca peretii si accesoriile textile trebuie sa fie in acord cu culoarea mobilierului si a aparatelor electrocasnice. Accentele metalice ale acestora din urma pot fi compensate cu nuante calde, luminoase de galben, bej sau verde-pal. Albul este alegere potrivita pentru dining, atat timp cat il punctezi cu accente de culoare – verde, oranj, violet.
Opteaza pentru un set de lumanari deosebite, o fata de masa colorata intens, vesela cu forme creative, dar si ghivece cu plante care sa confere un aer fresh incaperii.
Daca preferi sa incluzi un covor in zona de dining, acesta ar trebui sa fie suficient de mare incat sa incapa sub masa si sub scaune. Covorul ofera confort si defineste designul incaperii.
Iluminarea
Secretul iluminarii eficiente este utilizarea luminii directe, dar si a celei indirecte.
Daca spatiul iti permite, amplaseaza zona de dining in apropierea luminii naturale, langa ferestre sau langa usi care se deschid catre terasa. Lumina naturala te ajuta sa pui in valoare felurile de mancare cu care iti vei servi musafirii, dar si design-ul interior.
Daca va trebui sa creezi lumina cu ajutorul unor corpuri de iluminat, o lustra sau cateva aplice pozitionate deasupra mesei vor da un aer elegant zonei de dining. Auxiliar, poti folosi lumanari pentru a crea o atmosfera romantica sau boema.
Sfaturi pentru dining open space
Daca iti construiesti casa de la zero, poti amenaja o camera separata de dining. Ideal ar fi ca aceasta sa se afle in apropierea bucatariei, din considerente practice.
Si in blocurile noi este popular designul open space, care reuneste intr-o incapere bucataria, sufrageria si zona de dining. Avantajul este ca spatiul pare mai mare, dar poate deveni complicat sa armonizezi zone cu scopuri diferite cand amenajezi.
In locul unui spatiu traditional, poti transforma un bar in dining. Aceasta solutie este pentru locuintele cu design dinamic, futurist, unde locuiesc persoane tinere si care nu gatesc prea mult.
Indiferent de alegerea ta, echilibrul trebuie sa fie primul pas in construirea diningului ideal.