Pentru unii, pierderea pasiunii poate fi un semn că trebuie să vă schimbați cariera- dar o astfel de mișcare drastică nu este întotdeauna posibilă. Din fericire, studii recente arată că unele persoane aplică în mod natural "strategii de cultivare" pentru a-și reaprinde pasiunea și motivația- și există multe moduri în care putem aplica cu toții aceste tehnici.
O chestiune de mentalitate
Primul studiu provine de la Patricia Chen, profesor de psihologie la Universitatea Texas din Austin, SUA.
Cercetările anterioare ale lui Chen au examinat influența a două mentalități diferite cu privire la pasiune. Așa-numiții "teoreticieni ai fit-ului" sunt mai predispuși să susțină afirmații de genul
"Cred că există un loc de muncă perfect pentru fiecare individ, iar găsirea liniei de muncă potrivite va determina fericirea și succesul la locul de muncă".
Teoreticienii "dezvoltării", în schimb, sunt mai predispuși să fie de acord cu afirmații precum::
"Cred că pasiunea se dezvoltă printr-un proces de învățare în cadrul oricărei linii de muncă alese. Cu cât cineva devine mai bun în tipul său de muncă, cu atât mai mult va începe să iubească profesia respectivă".
Utilizând chestionare detaliate care măsoară mentalitățile oamenilor și diverse rezultate la locul de muncă, Chen a constatat că aceste convingeri devin profeții care se împlinesc singure.
Cele 5 strategii
Noua lucrare a lui Chen își propune să exploreze modul în care teoreticienii dezvoltării își gestionează pasiunea în acest mod. Ce strategii folosesc aceștia pentru a alimenta flacăra zelului lor pentru muncă?
Pentru a afla acest lucru, ea a intervievat mai întâi 316 studenți de la diferite discipline academice cu privire la modul în care pasiunea lor pentru subiectul lor s-a schimbat de-a lungul timpului. În mod esențial, acesta a inclus o întrebare deschisă cu privire la cauzele care au determinat această schimbare a pasiunii.
Din sutele de răspunsuri, cercetătorii au identificat cinci strategii comune despre care studenții au afirmat că le-au sporit motivația. Acestea au fost:
1. Recunoașterea relevanței personale: Un student care studiază afaceri, de exemplu, ar putea încerca să se gândească la modul în care cunoștințele teoretice l-ar putea ajuta să înființeze un start-up.
2. Recunoașterea relevanței societale: Un student s-ar putea întreba cum îl poate ajuta materia să înțeleagă lumea și cum ar putea beneficia în cele din urmă alții de aceste cunoștințe.
3. Construirea familiarității: Dobândirea de noi cunoștințe poate stimula curiozitatea cuiva de a afla mai multe, pe măsură ce identifică alte puncte de interes, iar simplul fapt de a fi făcut progrese și de a fi stăpânit sarcini dificile poate fi o recompensă în sine. Astfel, cineva care se simte demotivat ar putea căuta noi modalități de a-și dezvolta setul de competențe.
4. Dobândirea de experiență practică: Mulți dintre studenți au constatat că plasamentele la locul de muncă și stagiile de practică le-au sporit entuziasmul pentru studiile academice.
5. Găsirea de mentori și schimbarea mediului: Studenții ar putea căuta în mod activ profesori care i-au inspirat sau prieteni care ar putea contribui la a face munca mai distractivă.
Citește și: Top 10 moduri de a avea grijă de sănătatea ta mentală!
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: 14 alimente recomandate! Afla ce te ajuta si ce sa eviti!
Citește și: Cum arata sanatatea mentala buna? Vezi daca te incadrezi!