Top 5 Strategii pentru prevenirea și gestionarea atacurilor de migrenă

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 ian 2024, 01:10

Este posibil să suferiți de migrenă episodică dacă aveți mai puțin de 14 crize de migrenă pe lună. Sau, este posibil să trăiți cu migrenă cronică!

Sursa: PixaBay

Este posibil să suferiți de migrenă episodică dacă aveți mai puțin de 14 crize de migrenă pe lună. Sau, este posibil să trăiți cu migrenă cronică!

Este posibil să suferiți de migrenă episodică dacă aveți mai puțin de 14 crize de migrenă pe lună. Sau, este posibil să trăiți cu migrenă cronică și să aveți 15 sau mai multe atacuri pe lună. Viața cu migrenă poate fi imprevizibilă și provocatoare, dar găsirea unor instrumente care să vă ajute să vă gestionați afecțiunea este posibilă- și crucială. Atunci când aveți un atac de migrenă, asigurați-vă că sunteți echipat pentru a diminua durerea și a scurta durata acesteia.

1. Țineți un jurnal al migrenelor

Urmărirea simptomelor și a altor părți ale rutinei dvs. într-un jurnal este o parte esențială a gestionării migrenei. Acest lucru vă ajută să vedeți tipare care pot identifica ceea ce cauzează atacurile de migrenă. Luați notițe în fiecare zi despre orice simptome de migrenă, despre vreme, despre nivelul de stres, despre activitatea fizică, despre calitatea somnului și despre ceea ce ați mâncat sau ați băut.

Notați la ce oră începe atacul de migrenă, cât durează și ce făceați înainte. De asemenea, menționați orice medicamente pe care le luați.
Puteți să vă scrieți jurnalul pe hârtie sau să folosiți tehnologia pentru a vă înregistra tiparele. Aplicațiile pentru migrene de pe smartphone sau tabletă vă pot ajuta să vă urmăriți atacurile de migrenă și factorii declanșatori, iar unele aplicații înregistrează chiar și vremea în mod automat sau vă permit să partajați datele direct cu medicul dumneavoastră.

2. Învățați-vă tiparele

După ce vă urmăriți simptomele migrenei pentru o perioadă de timp, este posibil să observați tipare care dezvăluie când și de ce apar atacurile de migrenă. Poate că aveți un atac atunci când sunteți lipsit de somn sau după ce ați băut vin roșu. Atunci când identificați factorii declanșatori, puteți colabora cu medicul dumneavoastră pentru a planifica strategii de prevenire a migrenei.

Acestea includ modificări ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice, meditația sau un medicament pentru prevenirea migrenelor. Prin încercări și erori, puteți învăța cum să vă evitați factorii declanșatori ai migrenei. Acest lucru vă va ajuta să reduceți frecvența și severitatea durerilor de cap.

3. Fiți atenți la factorii declanșatori comuni

Fiecare persoană este diferită, dar există anumiți factori declanșatori pe care îi au în comun multe persoane cu migrenă.

Aproape 70% dintre persoanele cu migrenă raportează stresul ca fiind un factor declanșator. De asemenea, dormitul prea puțin este un declanșator comun al migrenei, la fel ca și nerespectarea unui program de somn consistent. Și menstruația poate juca și ea un rol. Modificările nivelurilor hormonale fac ca până la 75% dintre femeile cu migrenă să aibă atacuri în timpul perioadei menstruale. Când vine vorba de dietă, fiecare persoană cu migrenă poate răspunde diferit la diferite alimente, motiv pentru care ținerea unui jurnal de migrene este atât de utilă.
Cu toate acestea, pentru multe persoane cu migrenă, cofeina și alcoolul sunt factori declanșatori comuni, la fel ca și deshidratarea. Căldura și schimbările de presiune barometrică pot declanșa atacuri de migrenă, la fel ca și lumina puternică și mirosurile puternice. În plus, administrarea de medicamente pentru migrenă acută mai mult de 10 zile pe lună poate provoca un atac de migrenă; Aceasta se numește cefalee de suprautilizare a medicamentelor. Unele persoane cu această afecțiune beneficiază de un medicament preventiv pentru migrene, care le permite să reducă utilizarea medicamentelor de salvare.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

4. Adoptati obiceiuri sănătoase

Obiceiurile sănătoase sunt o parte importantă a prevenirii și tratării atacurilor de migrenă- și a menținerii sănătății generale. Faceți exerciții fizice regulate, care ameliorează stresul și vă ajută să vă relaxați. Rămâneți hidratat, deoarece deshidratarea este un declanșator puternic al atacurilor de migrenă. Și acordați întotdeauna prioritate somnului, deoarece organismul se reînnoiește și se repară în timp ce dormiți. Este esențial să aveți un program de somn consistent, în care să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi. De asemenea, încercați să dormiți între 7 și 8 ore în fiecare noapte.

5. Găsiți medicația potrivită

Medicamentele acute oferă ușurare în timpul unui atac de migrenă. Cel mai bun moment pentru a lua medicamente acute este la primul semn al unei migrene. Medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul (Tylenol) și ibuprofenul (Advil), ajută în cazul simptomelor ușoare ale migrenei. Medicii prescriu triptani, medicamente concepute pentru tratarea migrenei, pentru crizele mai severe.
Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a găsi cel mai bun medicament pentru a diminua simptomele migrenei. Cele două categorii principale de tratamente pentru migrenă sunt medicamentele preventive și cele acute. Medicația preventivă reduce frecvența sau severitatea atacurilor de migrenă. Medicii prescriu medicamente pe cale orală, cum ar fi anticonvulsivantele, antidepresivele sau antihipertensivele, pentru utilizare zilnică, pentru a diminua impactul atacurilor de migrenă. Alte terapii preventive includ injecțiile cu Botox și injecțiile cu medicamente biologice, pe care le puteți primi o dată pe lună sau la câteva luni.

Citește și: Alergiile puternice la polen? Acesta ar putea fi motivul!

Citește și: Un tip de activitate fizică protejează creierul mai mult decât altele!

Citește și: Top 10 moduri de a avea grijă de sănătatea ta mentală!