Top 5 verificări periodice pe care să le faci dacă ţii la maşina ta

Author: Bogdan Mihai

De departe cel mai comod mijloc de transport, autoturismul personal suferă o anumită uzură în timp, asemenea oricărui consumabil.

Pentru a prelungi durata de viaţă a maşinii tale, anumite verificări trebuie efectuate periodic. Grija faţă de autoturism se va oglindi în fiabilitatea sa şi în numărul de kilometri parcurşi fără vizite repetate la service. De asemenea, respectând recomandările producătorului, vei contribui şi la respectarea mediului înconjurător.
În rândurile următoare vei găsi cinci aspecte ale maşinii tale care necesită atenţie periodică.

Uleiul

Lubrifierea componentelor motorului este esenţială în funcţionarea optimă a unei maşini. Prin urmare, nivelul de ulei trebuie să se regăsească între anumite limite. Ori de câte ori vei vedea aprins martorul din bord referitor la nivelul de ulei este recomandat să opreşti maşina, să aştepţi răcirea motorului şi să verifici nivelul de ulei cu ajutorul jojei. În cazul în care ai prea puţin ulei, trebuie să completezi nivelul, pentru a avea siguranţa că maşina ta funcţionează în parametri normali. Atenţie la tipul de ulei indicat de producător!

În cazul în care maşina ta consumă prea mult ulei, se impune o vizită la service. Tot acolo trebuie să faci şi schimbul periodic de ulei, atunci când atingi un anumit nivel de kilometri.

Presiunea în roţi

Consumul de carburant, direcția autoturismului și siguranța pasagerilor țin, printre altele, de presiunea aerului din camerele roților. Acesta este un parametru ușor de măsurat, întrucât la orice benzinărie vei găsi un manometru, însă dacă ai unul acasă sau în mașină nu vei mai depinde de stațiile de carburant.

Presiunea optimă este înscrisă atât în cartea mașinii, cât și pe anvelope, iar în cazul în care manometrul arată o valoare în afara limitelor, trebuie să restabilești presiunea corectă, umflând camera până la valoarea indicată.

Sistemul de frânare

Plăcuțele și discurile de frână reprezintă garanția că mașina ta va încetini atunci când apeși pedala. Verificarea unor componente atât de importante pentru siguranța ta și a celorlalți pasageri este obligatorie atunci când simți primele semne de uzură, prin urmare este indicat să consulți un mecanic auto atunci când simți recul în pedala de frână sau când plăcuțele încep să scârțâie; s-ar putea să se fi uzat.

Antigelul

Antigelul previne înghețarea lichidului din instalații, fiind un element de neînlocuit pe timpul iernii. Asigură-te anual că ai antigel în instalație și nu aștepta venirea temperaturilor de îngheț pentru a face verificările. În cazul în care te prinde iarna fără antigel, costurile vor fi mult mai mari.

Pe de altă parte, agentul de răcire, cel care menține temperatura motorului sub punctul de fierbere, trebuie verificat periodic. Cu siguranță nu vrei să tragi pe dreapta pentru a aștepta răcirea motorului.

Luminile

Necesare atât pe timpul zilei, cât și noaptea, luminile te fac vizibil și îți fac cunoscute intențiile. Fie că este vorba de semnalizare, poziții, frână sau luminile de întâlnire și de drum, toate trebuie să funcționeze atunci când te urci la volan. Altfel, riști să îi induci în eroare pe ceilalți șoferi și să cauzezi un accident. De asemenea, poți fi amendat de către poliție.

Ideal ar fi să verifici periodic funcționalitatea luminilor, mai ales la mașinile mai vechi, ce nu sunt dotate cu senzori de avertizare în bord. În cazul în care o anumită lumină nu funcționează, verifică siguranța și becul, înlocuindu-l cu unul asemănător.


În concluzie, fiecare consumabil al mașinii are rolul lui bine stabilit, iar pentru o bună funcționare a vehiculului este necesar ca toate componentele să funcționeze la parametrii stabiliți de producător. Fă periodic verificările de mai sus, iar atunci când sesizezi ceva în neregulă, adresează-te unui service auto pentru a rezolva rapid problema.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.