TOP 7 lucruri pe care trebuie să le știe șoferii care merg cu mașina în Grecia. Cât sunt amenzile acolo

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 27 iul 2022, 19:10

Ce trebuie să știe șoferii care merg în Grecia

Sursa: unsplash.com

Șoferii care vor să meargă cu mașina în Grecia trebuie să știe că amenzile sunt usturătoare, dacă nu se respectă regulile de circulație. Noi am făcut un top al celor mai frecvente greșeli, care sunt aspru sancționate de către poliția elenă.

V-ați planificat să mergeți cu mașina în Grecia în această vară? Într-adevăr, poate să fie o experiență extrem de plăcută, dar trebuie să aveți mare grijă în trafic! Poliția din Grecia dă amenzi destul de mari, pentru orice regulă încălcată de șoferi.

Ce trebuie să știe șoferii care merg în Grecia

Grecii și-au făcut deja un renume în ceea ce privește codul rutier sau, mai exact, în ceea ce privește lejeritatea cu care dau amenzi celor care încalcă regulile. Nu degeaba se spune că această țară este printre cele mai dure la acest capitol.

Ca în fiecare an, Grecia rămâne una dintre țările cele mai vizitate de români în concediul de vară. Sunt și insule pe care se poate ajunge cu mașina, dar cei care vor să plece la drum ca șoferi, trebuie să fie foarte atenți la codul rutier.

Puteți rămâne fără permis sau vi se pot ridica plăcuțele de înmatriculare pentru anumite contravenții care vi s-ar putea părea banale.

Iată la ce trebuie să fie atenți șoferii care merg cu mașina pe teritoriul Greciei:

1. Purtați întotdeauna centura de siguranță. Poliția din Grecia nu negociază acest aspect, așa că puteți rămâne fără permis și vă puteți alege și cu o amendă usturătoare.

2. Nu vorbiți la telefon, pentru că veți fi amendat sau vi se poate lua permisul.

3. Nu parcați mașina oriunde, pentru că riscați să rămâneți fără plăcuțele de înmatriculare și veți primi și amendă.

4. Nu aruncați obiecte pe geam, pentru că veți fi amendat.

5. Nu consumați alcool atunci când vă urcați la volan. La anumite concentrații, poliția elenă vă poate trimite la închisoare!

6. Avțti grijă să nu circulați pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun.

Vă puteți pierde permisul.

7. Nu depășiți viteza legală!

Pe lângă acestea, bineînțeles că trebuie să respectați și celelalte reguli de circulație:

  • nu aveți voie să depăşiti şi să încălcați linia continuă;
  • trebuie sa opriti la semnalele agentului de circulaţie;
  • respectați culorile semaforului;
  • nu opriți pe autostradă în locuri neamenajate;
  • nu conduceți pe contrasens;
  • nu aveți voie să dețineți detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcțiune;
  • nu parcați pe locurile pentru persoane cu handicap;
  • nu efectuați niciun fel de manevră periculoasă în trafic.

Atenție la viteză pe autostradă

De cele mai multe ori, șoferii rămân fără permis din cauză că depășesc viteza legală. În Grecia, dacă depășiți chiar și cu 30 de km/h viteza, veți rămâne fără permis.

Atunci când conduceți pe autostradă, limita maximă de viteză este de 130 de km/h.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Dacă depășiți această limită cu 20 de km/h, veți primi o amendă de 100 de euro. Dacă aveți 30 de km/h sau mai mult în plus față de viteza legală, veți fi amendat cu 350 de euro, iar permisul vă va fi reținut pentru 60 de zile.

Nu urcați la volan dacă ați băut. Grecii sunt foarte severi la acest capitol.

O alcoolemie de 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului.

O alcoolemie de 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului.

Daca aveti peste 1,10 g/l ȋn sânge sau peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat veti fi sanctionat cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Este sancționată drastic și parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Astfel, vi se pot ridica plăcuțele și actele mașinii chiar și pentru două luni.

Șoferii care parchează ilegal vor fi amendați cu o sumă cuprinsă între 40 și 150 de euro, le vor fi reținute plăcuţele de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile şi vor plăti taxa de parcare pentru acest interval de timp.

Dacă nu purtați centura, veți pierde permisul de conducere, plăcuțele şi certificatul de înmatriculare a vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

Dacă vorbiți la telefon în timp ce conduceți, vi se va ridica pe loc permisul de conducere, precum şi plăcuțele şi certificatul de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

Dacă treceți pe roșu, veți fi amendat cu 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

Tot 700 de euro veți plăti și dacă faceți manevre periculoase în trafic. În plus, vi se va ridica permisul de conducere timp de 30 de zile, precum şi plăcuțele şi certificatul de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

Dacă mergeți pe banda de urgență, vă pierdeți pe loc permisul de conducere, plăcuțele și certificatul de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Nu aruncați pe geamul mașinii obiecte sau substanțe care poluează sau care pot provoca un incendiu sau un accident. Aici intră inclusiv țigările! Vi se ridică pe loc permisul de conducere, precum şi plăcuțele şi certificatul de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Dacă aveți detectoare de radar, veți fi amendat cu 2.000 de euro, chiar dacă nu le folosiți. Mare atenție, că utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către soferi pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege!

Nu transportați canistre cu benzină în mașina dumneavoastră, pentru că este interzisă introducerea în Grecia a produselor petroliere sau a combustibililor.

Dacă încălcați această lege, veți primi amendă, vi se va deschide dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere sau combustibili și vi se va imobiliza autovehiculul de către autoritățile vamale elene.