Topul celor mai mari pensii din România: Domeniul în care lucrează românii care obțin venituri uriașe după pensionare

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 dec 2023, 17:39

În ce domeniu se primește cea mai mare pensie

Sursa: Unsplash

Tinerii își aleg cu mare grijă domeniul în care o să lucreze de-a lungul anilor, astfel încât pensia pe care o vor avea să fie cât mai mare.

Tinerii din România au mai multe criterii atunci când își aleg domeniul în care o să profeseze pe parcursul vieții, iar pensia pe care o vor avea după munca depusă reprezintă unul dintre cele mai importante elemente. Iată care este domeniul în care românii primesc cea mai mare pensie după anii de muncă depusă.

Ce domeniu oferă cele mai mari pensii din România

Cea mai mare pensie pe care o primesc românii în anul 2023 este de 95.423

de lei, însă aceasta ajunge la aproximativ 84.000 lei net după impozitul de 10% pentru pensiile care depășesc 2.000 de lei și impozitarea cu încă 10% din această din suma rămasă. Românul ce primește în jur de 16.000 de euro în fiecare lună a lucrat în domeniul bancar, iar această pensie este provenită strict pe bază de contributivitate.  

În topul celor mai mari pensii din România, primele cinci locuri sunt ocupate de persoane ce au lucrat în domeniul bancar, iar pensiile pe care le primesc lunar depășesc 10.000

de euro. A doua pensie din topul celor mai mari pensii din România ajunge la valoarea de 62.476 de lei net, mai exact echivalentul a 12.495 de euro, după impozitele aplicate ulterior pe suma brută de 71.417 lei. 

A treia pensie din topul celor mai mari pensii din țara noastră ajunge la 60.283 de lei net, după aplicarea impozitelor aferente valorii brute de 68.981 de lei, ceea ce reprezintă puțin peste 12.000

de euro. Pe locul patru al acestui top se află o persoană ce a lucrat în domeniul bancar și care acum primește lunar 56.270 lei net, în timp ce pe locul cinci se află un bancher ce primește o pensie de 52.517 lei net.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Sistemul de Justiție se află pe următoarele cinci locuri ale topului

Dacă primele cinci locuri ale topului celor mai mari pensii din România se află persoane ce au lucrat în domeniul bancar, pe următoarele cinci locuri se află românii ce au lucrat în sistemul de Justiție, astfel aceștia primesc pensii speciale. Cea mai mare pensie pe care o primește o persoană ce a lucrat în sistemul de Justiție din România este un magistrat ce beneficiază de 58.191 lei lunar brut.

Din această sumă urmează să fie scăzută cu 200 de lei, din care urmează să se aplice impozitul de 10%, astfel ajunge ca această persoană să primească lunar 50.572 de lei, în jurul a 10.000 de euro. Pe următoarele locuri ale clasamentului se află tot foști magistrați, iar aceștia primesc în fiecare lună 56.875 lei brut, 56.489 lei brut, 56.447 lei brut, respectiv 55.191 lei brut, potrivit euronews.ro.

Citește și: Cât trebuie să muncească pensionarii pentru a ajunge să primească 6.000 de lei după recalcularea pensiilor

Foștii parlamentari nu sunt trecuți în acest clasament, însă nu trebuie să fie uitați deoarece sumele pe care le primesc în fiecare lună ajung să fie unele importante. În prezent, 841 de foști parlamentari beneficiază de o pensie specială, dintre care 259 sunt foști senatori, iar restul sunt deputați.

Pensiile foștilor parlamentari pot începe de la suma de 2.200 de lei pentru persoanele ce au dus la capăt un mandat de patru ani și pot să ajungă la suma 12.000 de lei pentru deputații ce au cel puțin trei mandate duse la sfârșit. Există un fost deputat ce are pensia aferentă celor trei mandate pe care le-a avut, o pensie ce ajunge la 12.168 de lei, iar în această situație se află și alte 103 persoane.