Topul celor mai toxice alimente de post, din supermarket! Nutriționiștii trag un semnal de alarmă: „Pot fi cancerigene”

Author: Laura Macovei
Actualizat: 23 ian 2024, 12:17

Topul celor mai toxice alimente de post, din supermarket! Nutriționiștii trag un semnal de alarmă: „Pot fi cancerigene”

Sursa: PixaBay

A început Postul Crăciunului, iar românii se pregătesc să meargă în magazine pentru a găsi alimentele potrivite. Ce e drept, au de unde alege, deoarece rafturile cu produse de post sunt pline.

Mare atenție însă. Anumite produse spre care suntem cel mai des tentați să întindem mâna când vine vorba de post, pot fi și cele mai periculoase pentru sănătate. 

În acest context, nutriționiștii trag un semnal de alarmă.

Care sunt cele mai periculoase alimente de post

Nutriționistul Mario Popescu atrage atenția asupra celor mai periculoase alimente de post și totodată cele mai des cumpărate de cei care aleg să țină post în această perioadă.

Printre cele mai toxice alimente de post pentru organismul nostru, specialiștii amintesc pateul vegetal, chiftele și șnițele de post, mezelurile de post și, nu în ultimul rând, margarina.

„Pateul vegetal este foarte aditivat, are multe E-uri, foarte mulți conservanți, potențiatori de gust tocmai pentru a-i oferi un gust cât mai apropiat de pateul animal ”, spune nutriționistul.

În ceea ce privește chiftele de post, acestea au în compoziția lor aceeași soia de care ar trebui să ne ferim.

În cazul în care alegem totuși să le consumăm, indicat ar fi să mâncăm doar o dată pe săptămână astfel de produse.

Citește și: Pericol de îmbolnăvire! Sute de restaurante, baruri și fast-food-uri, închise de pe litoralul românesc

Mai nou au apărut și mezeluri de post proteice, făcute din seitan, într-o cantitate foarte mare, dar seitanul nu este altceva decât gluten.

Iar dacă avem o intoleranță la gluten, chiar nu sunt ce trebuie ”, a mai spus nutriționistul.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Margarina reprezintă cel mai periculos aliment și ar trebui evitat mereu.

„La compoziție și proces de fabricație este asemănătoare plasticului. Este plină de grăsimi trans, plină de potențiatori de gust.

Ar trebui evitată total, nici măcar în prăjituri să o folosim. Este cel mai nociv aliment pe care îl putem ingera ”, a mai spus acesta.

În ceea ce privește deserturile, pentru pasionații de dulce care țin post, nutriționistul recomandă evitarea gogoșilor, a salamului de biscuiși și a fursecurilor sau napolitanelor extrem de bogate în zahăr, care sunt reale bomse calorice. 

Gogoșile „ sunt unele dintre cele mai calorice alimente, iar acest lucru este cauzat de combinația a trei ingrediente, care și luate separat sunt periculoase pentru sănătate, zahărul, făina albă și prăjeala.

Luate separat sunt foarte dăunătoare pentru sănătate, dar împreună ele devin o bombă calorică. Ar trebui consumate cu foarte mare precauție, ele dăunează atât siluetei, cât și sănătății în general, pentru că vin la pachet și cu produși cancerigeni ”,

a mai spus Mario Popescu, potrivit  DCMedical.

A început postul Crăciunului

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie, acesta fiind puțin mai ușor decât cel de sărbătorile pascale, deoarece românii au mai multe dezlegări la pește. 

Citește și: Calendar Ortodox pentru ziua de 15 noiembrie 2023. Ce sărbătoare este miercuri? Începe Postul Nașterii Domnului

Credincioșii trebuie să fie atenție însă la produsele de post și să aleagă variante cât mai sănătoase.