Topul elementelor unei clădiri noi care nu trebuie trecute cu vederea înainte de a construi

Author: Alina Petre

Construcția unei clădiri noi, fie că este vorba despre o construcție cu destinație rezidențială, fie că este vorba despre clădiri cu scop comercial, logistic sau industrial, trebuie să țină cont de o serie de elemente principale încă din faza conturării ideii inițiale și cea a proiectării ulterioare. 

Concentrarea pe cele câteva elemente de bază care pot asigura funcționarea corespunzătoare, sub toate aspectele, a viitoarei clădiri este o garanție că funcțiile acesteia vor fi îndeplinite în mod corespunzător scopului pentru care este construită. 

Iată care sunt cele mai importante elemente de care ar trebui să ții seama atunci când te gândești să construiești o nouă clădire 

  • Elemente de rezistență și de siguranță

Siguranța unei clădiri este crucială pentru cei care vor locui sau își vor desfășura activitatea, sub o formă sau alta, în interiorul ei. O clădire nouă ar trebui să asigure atât protecția față de intemperiile naturale exterioare, cât și siguranța celor care se află în interior, fie că este vorba de o casă individuală sau de un bloc de locuințe, fie că este vorba de o fabrică sau de o hală metalică de depozitare sau pentru birouri. Structura de rezistență, în toate scenariile de construcție a unei clădiri, trebuie să fie astfel concepută încât să garanteze perioade lungi de folosire și chiar o reziliență superioară la cutremure de pământ și vânturi puternice. În plus, modul de construire al clădirii trebuie să garanteze susținerea propriei greutăți, precum și cea a obiectelor și utilajelor din dotare și a numărului de oameni care își vor desfășura activitatea în zonele de maximă utilizare. 

  • Un mediu ambiant interior sănătos și confortabil 

Una dintre cele mai importante funcții ale unei clădiri, indiferent de destinația acesteia, este aceea de a asigura un mediu interior de calitate și confortabil, în același timp. Umiditatea, mișcările maselor de aer, noxele, căldura și, respectiv, temperaturile scăzute din sezonul rece sunt tot atâtea elemente care pot influența în mod negativ bunăstarea oamenilor care locuiesc, lucrează sau vizitează o clădire. 

De la bun început, clădirile noi ar trebui concepute astfel încât să acționeze ca veritabile filtre ambivalente. De exemplu, ar trebui să permită elementelor benefice, precum aerul proaspăt, lumina naturală și razele soarelui să pătrundă în interioare și, în același timp, să fie capabile să elimine aerul viciat, mirosurile, să blocheze pătrunderea noxelor în spațiile interioare populate și să creeze o temperatură ambientală optimă. Toate acestea sunt azi posibile prin proiectarea și alegerea unor sisteme de ventilație performante care pot fi încorporate în arhitectura clădirilor, alături de sisteme avansate de izolare termică exterioară și interioară, după caz. Totodată, ventilația corect amplasată și dimensionată față de necesarul unei clădiri poate conduce la crearea unui microclimat stabil, confortabil traiului și activităților umane. 

  • Izolarea fonică 

Zgomotul ambiental poate dăuna confortului locuitorilor unei case amplasate într-o zonă aglomerată sau concentrarii celor care își desfășoară activitatea în clădiri amplasate în zone puternic industrializate. Zgomotul ambiental poate fi atenuat sau chiar redus complet în interiorul clădirilor care sunt proiectate cu sisteme de izolare fonică superioare chiar dacă amplasamentul este deficitar din punctul de vedere al acestui factor perturbator.    

Așadar, înainte de proiectarea unei clădiri, este de cea mai mare importanță gândirea lucidă asupra elementelor esențiale pe care aceasta ar trebui să le încorporeze și care ar trebui să constituie punctul de plecare al întregului demers de proiectare și construcție. 

Sursa foto: Lindab.ro

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.