Tort de profiterol

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 27 feb 2017, 00:04

Cost estimativ: 50 lei pentru 10 persoane


Ingrediente

Pentru aluat de patiserie:
125 ml apa
125 ml lapte
100 g unt taiat bucati (80-82% grasime)
5 g zahar
2,5 g sare
150 g faina
6-8 oua

Pentru crema de patiserie:
500 g lapte
6 galbenusuri
1 pastaie de vanilie
125 g zahar
30 g amidon
30 g faina
25 ml Kirsch sau un alt lichior fin

Pentru caramel:
1 kg zahar tos, 250 ml apa
Frisca pentru ornat

Pentru ornat:
Frisca

Ciocolata neagra topita


Mod de preparare

Choux
Primele 5 ingrediente se amesteca intr-o cratita si se pun la fiert amestecand usor pana ajung la punctul de fierbere.
Apoi se adauga faina toata si se amesteca insistent pana cand dispar toate cocoloasele si devine un aluat uniform.
Se da jos de pe foc si se lasa cateva minute sa se raceasca apoi se adauga ouale unul cate unul, amesteand energic pana se incorporeza uniform fiecare.

Se formeaza choux prin poshare, care de vor coace la la 160-170 g C pana devin aurii.

Crema de patiserie
Zaharul cu galbenusurile se bat pana se albesc, se adauga amidonul, se amesteca, apoi se amesteca faina bine cu compozitia existenta.
Se fierbe laptele cu vanilia pastrand cateva linguri separat cu care se va dilua crema.
Se toarna cele cateva linguri de lapte peste crema si se omogenizeaza bine.

Se adauga jumatate din laptele fierbinte, se amesteca bine iar apoi toata crema se adauga peste restul de lapte. Se aduce la ferbere amestecand cu un tel.
Dupa ce se leaga, se ia de pe foc, se adauga lichiorul si se mai bate cu telul cateva minute.
Choux-urile se umplu cu crema cand s-au racit complet cu o seringa de patiserie.

Caramelul
Turnati apa intr-o cratita, puneti zaharul si dati pe foc pana cand zaharul se topeste si intreaga compozitie ajunge la o culoare auriu inchis, apoi luati de pe foc si asamblati tortul.


Asamblarea
Choux-urile umplute cu crema de patiserie se vor tavali prin caramelul fierbinte cu ajutorul a doua furculite si se vor aseza pe un platou in straturi concentrice, pana cand se obtine o piramida de choux-uri.
Din restul de caramel ramas, uniti choux-urile intre ele prin firicele ce se vor intari si vor da un aspect aparte tortului.
Din loc in loc se pune cu spritz-ul frisca si unele choux-uri se invelesc in ciocolata topita in loc de caramel.


 

Taguri: