Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile, perioadă în care gospodinele rămân adesea fără idei noi pentru preparatele de post pe care le pot găti. Maica Ecaterina le vine în ajutor gospodinelor și le oferă o variantă de post a celebrului tort diplomat, ce este nelipsit de pe mesele românilor de pretutindeni. Iată cum se prepară tortul diplomat de post.
Tort diplomat de post
Tortul diplomat este un desert ce se regăsește adesea pe mesele românilor, în special în zilele de sărbătoare. Cu toate acestea, o parte din ingredientele folosite nu pot fi consumate în timpul Postului Crăciunului, așa că maica Ecaterina a dezvăluit rețeta de tort diplomat de post pe care o gătesc măicuțele atunci când își doresc un desert special într-o zi de post.
Ingrediente:
Pentru cremă:
- 4 plicuri de budincă de vanilie
- 1-1,5 litri lapte vegetal (soia, cocos, migdale, orez)
- 250 de grame de zahăr
- un praf de sare
- 4 lingurițe agar-agar
- 500 ml frișcă vegetală
- fructe: compot de ananas, kiwi, portocale, căpșuni
Pentru blat:
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani
- 500 de grame de biscuiți de post
Pentru sirop:
- 500 ml lapte vegetal aromat cu vanilie sau rom
- 2-3 linguri de zahăr
Mod de preparare:
Tortul diplomat de post este ușor de preparat, nu necesită coacere și este perfect pentru zilele de post. Pentru a începe rețeta de tort diplomat de post va trebui să punem laptele vegetal la încălzit, într-o oală. Păstrăm puțin lapte rece într-un castron, acolo unde vom adăuga budinca de vanilie, amestecând până la omogenizare.
Peste budinca de vanilie punem și un praf de sare, astfel încât să scoatem la suprafață aroma prăjiturii.
Lăsăm crema să ajungă la temperatura camerei, timp în care putem să „batem” frișca vegetală cu mixerul până se întărește și ajunge la consistența dorită.
Scurgem sucul de ananas într-un bol, astfel încât să îl putem folosi ca un sirop pentru însiroparea biscuiților. Peste bucățile de ananas adăugăm și alte fructe tăiate, precum kiwi, căpșuni și portocale.Peste zeama de la compotul de ananas punem puțin lapte vegetal, puțin zahăr și esență de vanilie. Însiropăm fiecare biscuite în acest amestec și îi așezăm în tavă. Este necesar un sigur strat, peste care mai adăugăm câteva lingurițe de sirop. După ce crema noastră a ajuns la temperatura camerei o putem amesteca cu frișca, la mixer. Când crema este omogenizată vom adăuga și fructele, după care amestecăm.
Este momentul să asamblăm tortul diplomat de post, astfel peste stratul de biscuiți însiropați vom pune crema preparată, acoperind totul cu un alt strat de biscuiți. Punem prăjitura la frigider pentru câteva ore pentru a se consuma ușor și rece.