Ingrediente
Blat:
6 oua
6 linguri de faina
6 linguri de zahar 2 linguri nuca macinata
1 plic zahar vanilinat
1 praf de copt
un praf de sare
Crema:
400 g ciocolata alba
600 g frisca vegetala
200 g frisca lichida
300- 400 g capsuni proaspete
Sirop:
200 g zahar
1 portocala
Optional, coniac
Mai e nevoie de hartie pentru copt si tava cu inel diametrul 22cm sau 24cm.
Mod de preparare
Pragatim tava: o ungem cu putin ulei si imbracam cu hartie de copt.
Cuptorul se preincalzeste la 180 de grade.
Blatul
Separam albusurile de galbenus si batem albusurile spuma cu un praf de sare. Cand albusul este batut (putem intoarce castronul si albusul nu cade), adaugam zaharul treptat si zaharul vanilat. Batem putin galbenusul, amestecam faina cu praful de copt.
Crema
Intr-o cratita nu foarte mare, amestecam cele doua feluri de frisca si punem sa se incalzeasca la foc mic amestecand din cand in cand cu un tel (nu trebuie sa fiarba). Cand frisca este fierbinte se adauga ciocolata rupta bucatele si se omogenizeaza. Se ia de pe foc si se da la racit pana a doua zi.
Crema rece se bate cu mixerul pana isi dubleaza volumul se adauga coaja de portocala.
Siropul
Se fierb 400 ml apa cu 200 g zahar, se adauga sucul de la o portocala si se da la rece (optional se poate pune coniac 50 -100 ml)
Fructele
Se spala capsunile, se pun pe un servet sa se scurga si se taie cubulete. Capsunile taiate se pun la scurs pe un servetel.
Asamblarea
Pregatim un platou pe care punem inelul.
Taiem blatul in 3 parti egale, asezam prima parte in inelul pregatit deja, insiropam si adaugam crema peste care punem capsuni taiate cubulete si din nou blat, crema si capsuni in asa fel sa avem 2 straturi de crema si trei foi de blat. Avem grija sa ne ramana crema pentru finisarea tortului.
Se da la rece cateva ore, se scoate inelul, se finiseaza si se decoreaza dupa preferinta.
Decoratiuni din pasta de zahar
Tortul se imbraca cu o pasta de zahar, apoi se aplica figurinele lucrate separat.
E nevoie de ustensile speciale.
Pasta de zahar se poate cumpara sau se poate face in casa, dar e mai complicat.