Toshiba a anunțat joi că oferta de cumpărare de 14 miliarde de dolari din partea firmei de capital privat Japan Industrial Partners (JIP) s-a încheiat cu succes- o tranzacție care deschide calea pentru ca acest conglomerat industrial aflat în dificultate să devină privat.
Consorțiului condus de JIP i-au fost oferite 78,65% din acțiunile Toshiba, ceea ce conferă grupului o majoritate de peste două treimi, suficientă pentru a elimina restul acționarilor.
Tranzacția plasează producătorul de 148 de ani de produse electronice pentru stații electrice în mâini naționale, după ani de lupte cu investitori activiști din străinătate. Toshiba urmează să fie retras de la tranzacționare încă din decembrie.
Actionari
"Acționarii activiști și Toshiba au fost blocați ani de zile unul cu celălalt. Această preluare permite ambelor părți să scape de strânsoarea reciprocă", a declarat analistul Travis Lundy de la Quiddity Advisors, care publică pe Smartkarma.
Toshiba a acceptat în martie oferta de preluare care evaluează conglomeratul industrial la 2.000 de miliarde de yeni (13,5 miliarde de dolari). Deși unii acționari au fost nemulțumiți de preț, Toshiba a argumentat că nu exista nicio perspectivă de ofertă mai mare sau de ofertă concurentă.
"Le suntem profund recunoscători multora dintre acționarii noștri pentru că au fost înțelegători față de poziția companiei", a declarat joi directorul general al Toshiba, Taro Shimada, într-un comunicat.
Toshiba "va face acum un pas important către un nou viitor cu un nou acționar", a adăugat el.
Toshiba a declarat că relațiile sale complexe cu diverse părți interesate, inclusiv acționari cu opinii diferite, au împiedicat operațiunile de afaceri și că o bază stabilă de acționari ar ajuta compania să își urmărească strategia pe termen lung, centrată pe servicii digitale cu marjă mare de profit.
JIP intenționează să îl păstreze pe directorul general Shimada.
"Mă aștept ca perspectiva de aliniere a managementului și a noii acționari să îmbunătățească moralul. Cu toate acestea, pentru a reuși, conducerea trebuie să fie capabilă să spună o poveste mai bună investitorilor care să iasă din această situație", a declarat Lundy.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Scandaluri
Deși nu este foarte cunoscută peste hotare, JIP a fost implicată în divizări și separări de corporații din conglomerate japoneze, inclusiv în afacerea cu aparate foto a Olympus și în afacerea cu calculatoare portabile a grupului Sony. Din 2015, Toshiba a fost lovită de scandaluri contabile, a suferit pierderi mari și a fost aproape de a fi scoasă de la bursă. De asemenea, a fost cuprinsă de o serie de scandaluri legate de guvernanța corporativă.
Consorțiul JIP include 20 de companii japoneze, în frunte cu producătorul de cipuri Rohm, firma de servicii financiare Orix și Chubu Electric Power.
Aceasta va marca cea mai mare tranzacție de fuziuni și achiziții din Japonia din acest an. Japonia a fost singura piață majoră din Asia care a înregistrat o creștere a numărului de fuziuni și achiziții pentru anul în curs, potrivit datelor LSEG.
Tranzacțiile care implică capital privat au fost deosebit de active, inclusiv o achiziție planificată de 6,4 miliarde de dolari a producătorului de materiale JSR de către un fond susținut de guvern.
Citește și: Albania: cum una dintre cele mai corupte țări din Europa abordează criminalitatea
Citește și: Rusia reduce exporturile de benzină și motorină pentru a atenua criza!
Citește și: De ce folosim papaya direct din copac!