Românii ce primesc venituri din diferite postări de pe Facebook, Instagram, YouTube sau TikTok trebuie să le declare și să plătească impozit pe venit și contribuții la stat. Tot mai mulți români câștigă diferite sume de bani prin intermediul platformelor de socializare, însă nu toți știu că este important ca aceste sume să fie declarate, în caz contrar riscă amenzi.
Ce trebuie să facă românii care obțin bani din YouTube și TikTok în 2024
Începând cu anul 2022, ANAF a început să verifice tot mai mulți români ce primesc sume de bani prin intermediul rețelelor sociale pe care le folosesc, precum YouTube sau TikTok. Din 1.000 de români ce fac conținut online, doar jumătate își declarau veniturile provenite din mediul online, în timp ce cealaltă jumătate nu declarau corect sau complet veniturile.
Pentru a îi ajuta pe românii ce obțin bani din YouTube și TikTok în 2024, ANAF a publicat un ghid de reguli pe care aceștia să îl citească și să îl pună în aplicare în
În cazul în care această activitate online are loc cu regularitate, în mod continuu, pe cont propriu, generează venituri și îndeplinește cerințele unei activități independente, atunci aceste venituri vor putea fi impozitate în conformitate cu Cap. II „Venituri din activităţi independente” din Titlul IV- ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.
Citește și: Ce trebuie să facă românii care obțin bani din chirii în 2024. Anunțul făcut de ANAF
Pentru ca românii să realizeze o activitate independentă, aceștia trebuie să îndeplinească cel puțin 4 criterii prevăzute de Codul fiscal, respectiv:
● persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activității, precum şi a programului de lucru;
● persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulți clienți;
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
● riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfă şoară activitatea;
● activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;
● activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale şi/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
● persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
● persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.
„Pentru toţi cei care sunt români şi obţin venituri din aceste reţele de socializare, este mecanismul foarte clar, avem ghiduri, le pot vedea pe site-ul ANAF-ului ce trebuie să facă, practic, toţi cei care obţin venituri de pe reţelele de socializare, în luna mai, când se depune declaraţia unică, trebuie să depună declaraţia unică pentru persoane fizice, dacă sunt persoane fizice, să îşi declare veniturile şi să îşi plătească impozitul pentru venitul obţinut ”, a spus şeful ANAF, potrivit replicaonline.ro.
Cum se declară veniturile din mediul online în 2024?
Românii ce obțin bani din activități independente sunt obligați să estimeze anual venitul net pe care îl primesc, astfel încât să se poată stabili un impozit anul estimat. Această estimare se face de către persoana ce primește venituri din mediul online cu ajutorul Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice- Capitolul II.
Datele cu privire la veniturile estimate/norma de venit și contribuțiile sociale datorate trebuie să fie declarate prin intermediul Declarației unice până la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului sau în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în situația în care românii încep o activitate în cursul anului fiscal.