1. Echipamentul potrivit
Inainte sa va avantati cu bicicleta la drum, faceti-i o scurta verificare de rutina. Fiti atenti la cauciucuri, sa nu fie dezumflate, sa functioneze franele si lantul sa fie curat.
Aveti grija sa fiti vizibil in permanenta. Purtati haine cat mai colorate, stralucitoare.
Daca va deplasati pe timpul noptii, purtati vesta reflectorizanta si obligatoriu lumini frontale (albe) si in spate (rosii).
Intotdeauna purtati casca de protectie omologata. Poate nu vi se pare cool, poate nu va place cum aratati cu casca, insa siguranta primeaza in fata oricarui motiv. Puteti gasi foarte multe modele interesante pe Biciclop.
2. Comportamentul adecvat in trafic
Fiti in permanenta vigilenti la orice se intampla in jurul dumneavoastra, pentru a evita potentialele incidente.
Pentru a putea fi atent la toate acestea, este important sa nu lasati nimic sa va distraga atentia, cum ar fi vorbitul la telefon (mai ales fara handsfree) sau ascultatul de muzica in casti.
In trafic este important sa respectati regulile de circulatie pentru masini. Asta inseamna ca trebuie sa urmati semnele de trafic destinate masinilor si sa traversati intersectiile atunci cand se face verde la semaforul pentru masini, nu la cel pentru pietoni. Foarte multi biciclisti nu au o educatie rutiera de baza si aleg sa oscileze intre a urma semnele destinate fie masinilor, fie pietonilor, ceea ce duce la foarte multe accidente.
Daca doriti sa traversati strada pe trecerea de pietoni, aveti obligatia de a traversa pe jos, pe langa bicicleta.
Mergeti in directia traficului, nu impotriva acestuia. Pe langa faptul ca este ilegal, este si extrem de periculos: un sfert din accidentele in care au fost implicati biciclisti au fost cauzate de deplasarea in directia gresita de mers.
Atunci cand doriti sa schimbati directia de mers: asigurati-va, semnalizati si dupa aceea asigurati-va din nou.
Alegeti stradute cat mai putin aglomerate, cu trafic redus, unde nu se circula cu viteza, mai ales daca sunteti incepator.
3. Situatii de risc crescut
Atunci cand asteptati sa se faca verde la semafor, nu stationati in unghiul mort al soferilor, deoarece riscati sa faca dreapta fara sa va observe. Asteptati fie in spatele masinilor, fie imediat in dreapta soferului, ca sa fiti siguri ca v-a vazut.
Daca doriti sa depasiti o masina care stationeaza, asigurati-va intotdeauna inainte si semnalizati. Atunci cand treceti pe langa masini parcate, mai ales daca sunt taxiuri, pentru a evita sa fiti lovit de cineva care iese din masina fara se asigure, deplasati-va cu bicicleta cat mai spre centrul strazii. Sunt mai mari sanse sa fiti lovit de cineva care a deschis portiera inainte sa se asigure decat de un sofer care vine din spate si va observa din timp.
Cele mai multe accidente se intampla in intersectii. Ca sa fiti siguri ca nu dati peste vreun sofer care nu v-a vazut sau care incearca sa forteze culoarea semaforului, este mai sigur daca va dati jos de pe bicicleta si sa traversati pe trecerea de pietoni, pe verde (daca este trecere semaforizata).
Incercati sa evitati sa va deplasati pe trotuar, in afara cazurilor in care sunt trasate benzi speciale pentru biciclisti. Aveti foarte mare grija in orice fel de spatiu pe care-l impartiti cu pietonii.
Daca iesiti impreuna cu un alt biciclist sau cu un grup mai mare, deplasati-va unul in spatele celuilalt, in coloana, nu in lateral.
Aveti grija atunci cand ploua, mai ales daca n-a mai plouat de mult, deoarece poate fi alunecos asfaltul de la diverse scurgeri de ulei.
Evitati liniile de tramvai, traversati-le perpendicular, altfel riscati sa va prindeti cauciucurile sau sa alunecati.
Nu uitati sa va asigurati in permanenta si sa luati toate masurile de siguranta posibile. Chiar daca aveti drepturi, chiar daca aveti prioritate, asigurati-va ca ati fost vazut si de ceilalti participanti la trafic, astfel incat sa evitati orice fel de incidente.
Foto credit
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul