Tot ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă

Author: Oana Iosif

Odată cu eforturile de a conduce mai sigur, mai eficient și mai economic, piața este din ce în ce mai conștientă de importanța folosirii anvelopelor potrivite pentru fiecare sezon al anului.

Cu toate acestea, unii oameni încă se întreabă care este utilitatea anvelopelor de iarnă. Dacă este cazul, iată tot ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă. În special, vei descoperi de ce este indicat să le folosești pentru circulație în această perioadă a anului.

Caracteristicile anvelopelor de iarnă: modele și componente ale benzii de rulare

Pe scurt și pentru început, se poate spune că o anvelopă de iarnă este un tip de anvelopă conceput și fabricat pentru a oferi mai multă siguranță, eficiență și o performanță mai bună la diferite niveluri în medii reci. Și mai ales în condiții nefavorabile precum conducerea pe zăpadă.

De ce ? Pentru că acestea sunt principalele caracteristici care definesc o anvelopă de iarnă și scot în evidență avantajele utilizării acesteia pe un vehicul în timpul iernii.

Ce înseamnă înscrisul de pe o anvelopă?

Să mergem cu un exemplu foarte simplu: 205 / 55R16.

Primul număr (205) indică lățimea totală a anvelopei în milimetri. Al doilea număr (55) indică procentual înălțimea peretelui lateral față de această lățime. Urmează „R” pentru radial, tipul de construcție al anvelopei. Ultimul număr (16) anunță, în inci, diametrul roții.

Tot pe flanc mai regăsim și indicele de sarcină (care variază de la 65 la 150), adică greutatea maximă ce poate fi suportată de anvelopa. De exemplu, un indice de 90 este echivalent cu o greutate de 615 kilograme.

O literă se referă la viteza maximă: Q pentru 160 km/h; R pentru 170 km/h; S pentru 180 km/h; T pentru 190 km/h; H pentru 210 km/h; V pentru 240 km/h; W pentru 270 km/h și Y pentru 300 km/h. Celebrul rating Z se referă la o viteză de peste 240 km/h.

Evident, anvelopele de iarnă cu cote de viteză peste V sunt rare, deoarece cu cât ratingul este mai mare, cu atât anvelopa se va concentra mai mult pe performanță, în detrimentul calităților de iarnă.

Componentele anvelopelor de iarnă

Pentru a explica ce este o anvelopă de iarnă și cum diferă de o anvelopă de vară, este mai întâi important să subliniem că aceste componente sunt diferite. Componentele unei anvelope de iarnă îi conferă caracteristici care îi permit să funcționeze mai bine pe vreme rece. Aceste componente fac anvelopa de iarnă mai flexibilă decât anvelopele all season sau de vară. Chiar și la o temperatură sub 7C, limita până la care se întăresc cauciucurile de vară.

Această flexibilitate permite o conducere mai sigură și prelungește durata de viață utilă a anvelopei în medii reci. In plus, componentele folosite contribuie la o mai bună aderență la circulația pe drumuri înghețate și pe suprafețe alunecoase din cauza zăpezii, apei sau înghețului. Acesta este motivul pentru care este un aspect esențial al siguranței rutiere.

Modelul canelurilor anvelopelor de iarnă

Un alt punct esențial în definirea a ceea ce este o anvelopă de iarnă este modelul benzii de rulare. La prima vedere, dacă vei compara o anvelopă de vară cu o anvelopă de iarnă, vei observa diferențe evidente în design, caneluri și lame.

Acesta nu este un aspect arbitrar sau estetic, ci unul dintre aspectele esențiale care definesc o anvelopă de iarnă. De fapt, o mare parte a acestor benzi de rulare depind de eficiența și siguranța atunci când funcționează în climate reci și în condiții de noroi, ploaie abundentă, zăpadă sau îngheț.

La o anvelopă de iarnă, cele mai adânci șanțuri și forma lor, precum și locația și dimensiunea lamelelor au o influență decisivă asupra siguranței vehiculului și a ocupanților acestuia, deoarece aceste caracteristici permit îmbunătățirea aderenței pe drumurile acoperite cu zăpadă și facilitează evacuarea apei și dispersia ei.

Acest lucru implică și un comportament mai bun pentru a evita situațiile de acvaplanare. Reduc pe cât posibil distanța de frânare și garantează o tracțiune mai bună la deplasarea pe suprafețe îngreunate de prezența apei, zăpezii sau înghețului.

 

Avantajele anvelopelor de iarnă

Am trecut în revistă câteva dintre beneficiile anvelopelor de iarnă, în primul rând legate de conducerea în siguranță și eficiența anvelopelor. Această ultimă caracteristică înseamnă și economii pentru portofel, ceea ce nu trebuie trecut cu vederea. Dar sunt și alte lucruri interesante de știut.

De exemplu, la anvelopele de iarnă nu este nevoie să folosești lanțuri. Este complet legal, asigurând în același timp securitate deplină. Există și alte beneficii, cum ar fi confortul pentru utilizator. Acum că știi ce este o anvelopă de iarnă și ce beneficii aduce în acest sezon, tot ce trebuie să faci este să o alegi pe cea potrivită pentru vehiculul tăuşi să mergi la un service auto cu echipamente pentru vulcanizare chiar acum.