Tot ce trebuie să ştii despre casele de marcat cu jurnal electronic

Autor: Silviu Bunea Editor Web: Raluca Vitu
Actualizat: 10 sep 2020, 08:35

Legislaţia în vigoare prevede că toţi agenţii economici care efectuează operaţiuni în urma cărora încasează numerar sau plăţi cu cardul trebuie să utilizeze aparate de marcat fiscale cu jurnal electronic.

Odată cu modificarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 28/1999, Guvernul României impune înlocuirea vechilor case de marcat cu rolă de hârtie. După mai multe amânări, normele au intrat în vigoare la 1 septembrie 2018 pentru operatorii cu statut de contribuabili mari sau mijlocii, respectiv la 1 noiembrie 2018 pentru contribuabilii mici. Prin această iniţiativă legislativă, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) urmăreşte reducerea evaziunii fiscale, o mai bună supraveghere a activităţilor comerciale, creşterea încrederii populaţiei în desfăşurarea corectă a schimburilor comerciale şi stimularea competitivităţii mediului de afaceri onest.

Dotarea punctelor de lucru cu aparatură fiscală omologată după normele în vigoare îţi aduce o eficientizare a activităţii. Există o ofertă generoasă în piaţa aparaturilor fiscale, iar resursele internet pot fi de un real folos în alegerea ta. Introdu în motorul de căutare „casă de marcat preţ şi alege produsele potrivite afacerii tale.

Cum alegi casa de marcat potrivită pentru afacerea ta

Primul criteriu de selectare a unei case de marcat este portabilitatea. Dacă ai un punct de lucru fix, poţi alege un model static. În schimb, dacă activitatea ta presupune mobilitate, ai nevoie de o casă de marcat portabilă. Ţine cont de caracteristici în alegerea produsului. Casele de marcat cu jurnal electronic trebuie să fie conectate permanent la serverele ANAF, aşadar conexiunile wi-fi şi bluetooth şi localizarea GPRS nu trebuie să lipsească din dotare. Altfel, va trebui să compensezi prin ataşarea unor dispozitive suplimentare. Pentru modele portabile, ai în vedere un acumulator cu autonomie cât mai mare. În alegerea modelelor fixe poţi ţine cont şi de designul locului în care vor fi instalate. În cazul unui număr mare de operaţiuni zilnice, alege un model cu tastatură cât mai rezistentă.

Beneficiile unei case de marcat cu jurnal electronic

Jurnalul electronic care înlocuieşte rolele tipărite păstrează un istoric al tuturor tranzacţiilor efectuate şi transmite rapoarte fiscale zilnice către ANAF. Informaţiile sunt păstrate pe un card de memorie integrat în casa de marcat electronică, care înregistrează produsul sau serviciul comercializat, preţul, valoarea TVA şi locaţia tranzacţiei. Astfel, Fiscul va primi informaţii cu privire la valoarea totală a fiecărui bon eliberat, numărul de ordine, data, ora şi minutul emiterii, TVA-ul datorat şi seria aparatului de marcat electronic fiscal. Noile case de marcat funcţionează şi în mod offline, eliberând bon fiscal şi memorând datele operaţiunilor comerciale. După refacerea conexiunii, transmiterea datelor se reia automat.

Vechile aparate cu rolă impuneau cheltuieli legate de achiziţionarea hârtiei şi organizarea jurnalelor tipărite într-o arhivă ce ocupa spaţiu. Înlocuirea acestora cu aparatură electronică produce economie de bani, timp şi spaţiu pentru afacerea ta. De asemenea, nu mai eşti nevoit să descarci informaţiile din casa de marcat, să le transferi pe calculator şi să le trimiţi prin formular la ANAF. Prin conectarea la serverele ANAF, informaţiile despre activitatea comercială sunt transmise automat. Activitatea personalului din punctele de vânzare va fi astfel mult uşurată.

Asigură-te că aparatura pe care ai ales-o este omologată, iar distribuitorul se regăseşte pe lista operatorilor economici validaţi în şedinţa Comisiei de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic. După cumpărare, trebuie să pregăteşti documentaţia necesară obţinerii numărului unic de identificare a aparatului de marcat electronic fiscal, să fiscalizezi casa de marcat şi să o declari la ANAF în termen de 24 de ore de la fiscalizare. Încheierea unui contract de service pentru mentenanţa în garanţie şi post-garanţie a aparatului fiscal este obligatorie. În cazul unei defecţiuni, distribuitorii autorizaţi prin unităţile de service acreditate sunt obligaţi să asigure, în termen de maximum 72 de ore de la solicitarea utilizatorului, instalarea unui aparat nou sau înlocuirea memoriei fiscale defecte ori a cărei capacitate de stocare a fost epuizată. Interconectarea agenţilor economici cu serverele ANAF aduce o transparenţă a operaţiunilor comerciale şi este o garanţie pentru clienţi că activitatea pe care o întreprinzi este una legitimă.

 

 

Taguri: