Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea gazonului

Author: O.P.

Gazonul este un element care nu trebuie sa lipseasca din nicio o curte, mai ales ca plantarea sa nu este deloc dificila, semintele sunt usor de procurat iar intretinerea poate fi considerata o activitate recreativa. Acest ultim aspect este, insa, esential, pentru mentinerea unui gazon sanatos, permanent verde si curat. Intretinerea gazonului nu este deloc dificila, doar ca trebuie realizata periodic, repetand operatiuni pe care nu ai voie sa le omiti in nici un sezon.

Pentru a te ajuta in acest demers, iti dezvaluim etapele pe care le presupune ingrijirea gazonului.

 

Udarea gazonului

Udarea este prima operatiune pe care trebuie sa o faci, imediat ce gazonul a rasarit, ca sa se mentina verde mult timp. Este necesar sa faci acest lucru cu regularitate, la interval de una-doua zile, in functie de temperaturile de afara si de zona in care este amplasat gazonul. De exemplu, primavara si toamna, gazonul se uda o data la doua zile, in timp ce vara, cand temperaturile sunt mai ridicate, se uda zilnic. Gazonul se uda maxim un sfert de ora, iar, in zilele calduroase, operatiunea trebuie sa aiba loc dimineata, pana in ora 8.00, sau seara, in intervalul 19.00 – 20.00. Daca il vei uda in miezul zilei, apa se va usca pe firele de iarba inainte sa ajunga la radacina, ceea ce va duce la uscarea gazonului. In acelasi timp, excesul de apa duce la putrezirea radacinilor, de aceea, nu uda mai mult de 15 minute.

Tunderea

Este o alta operatiune esentiala in intretinerea gazonului, care, la fel ca si udatul, se face regulat. Pentru un gazon sanatos, dar si pentru un aspect estetic deosebit, iarba trebuie mentinuta la o inaltime de 7-8 centimetri. Primul tuns se face atunci cand iarba a atins 10 centimetri, si se taie maxim o treime din lungimea firului. Iarba creste, cu preponderenta, in sezonul de primavara si cel de toamna, de aceea, gazonul trebuie tuns saptamanal in aceasta perioada. Este bine ca fiecare tuns sa fie facut in directii diferite, pentru ca, astfel, se imbunatateste calitatea gazonului.

Iti va fi foarte dificil sa tunzi gazonul manual, asa ca ai nevoie de o masina care va transforma aceasta activitate intr-o placere. Iti recomandam modelele cu transmisie pe baza de lanturi Gall, care au o durata de viata mai indelungata decat cele cu transmisie pe curea din cauciuc. 

Tratamente si fertilizare

Pentru a se dezvolta corespunzator, gazonul are nevoie de un sol bogat in potasiu si fosfor, asa ca administreaza ingrasaminte care contin aceste substante. Fertilizarea se face o data la doua luni, in perioada in care iarba este uscata. Principalii inamici ai gazonului sunt buruienile si unele ciuperci, plante care pot aparea din cauza udatului excesiv sau a zonelor in care este amplasat gazonul. Buruienile trebuie distruse inainte sa ajunga deasupra gazonului, iar acest lucru se poate face manual, sau folosind un erbicid eficient. In privinta bolilor provocate de ciuperci, ai nevoie de sfatul unui specialist fitosanitar, pentru ca tratamenul difera in funtie de specia care a afectat gazonul. Vestea buna este ca unele ciuperci dispar de la sine, insa gazonul isi va reveni doar in urmatorul an.

 

Nu in ultimul rand, trebuie sa te preocupi permanent si de insamantarea portiunilor in care observi ca iarba este mai rara. Acest lucru trebuie facut in fiecare primavara, si, astfel, gazonul se va mentine permanent dens si uniform.

 

 

 

 

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.