Tot ce trebuie să știi despre Luna Tatălui, concediul parental pentru proaspeții tătici

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 oct 2023, 02:30
Tot ce trebuie să știi despre Luna Tatălui
Sursa: Unsplash

Este un lucru cunoscut că mama stă, de cele mai multe ori, în concediu pentru creșterea copilului, însă legislația din România îi încurajează și pe tătici să facă acest lucru, iată ce trebuie să știi despre Luna Tatălui.

Luna Tatălui reprezintă perioada de concediu pe care tații o pot lua pentru creșterea celui mic, de minim o lună, iar aici e tot ce trebuie să știți despre această perioadă.

Citește și: Tipuri de concedii medicale care se decontează în 2023. Care sunt CM care se recuperează integral de la stat

Ce trebuie să știi despre Luna Tatălui

Copilul este o bucurie, iar părinții își doresc să stea cât mai mult timp cu cel mic, astfel, mamele primesc până la 3 ani de concediu de creștere copil, în cazul unui copil cu dizabilități, iar tații pot primi de la o lună, până la un maxim de 23 de luni. Luna Tatălui poate fi luată în orice perioadă, până copilul să împlinească vârsta de 2 ani, nu neapărat în perioada în care mama trebuie să se întoarcă la muncă.

Este importat de știut că în perioada în care tatăl alege să își ia concediul de creștere copil, mama nu poate lua și ea concediu, aceasta nu poate beneficia de stimulent. Statul nu plătește și stimulent și indemnizație pentru aceeași lună. În această situație, mamele au două variante, prima este ca ea să se întoarcă la muncă mai devreme, înainte ca cel mic să împlinească vârsta de doi ani sau să mai stea o lună acasă cu cel mic, în concediu fără plată.

Cât timp tatăl sta acasă cu bebelușul, acesta va primi indemnizație, ce are o valoare de 85% din veniturile nete obținute în cele 12 luni ce se iau în calcul.

Citește și: Zile libere ianuarie 2023. Minivacanță în prima lună a anului 2023

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Documente pentru indemnizație

Pentru ca tatăl să primească această lună de concediu, este important ca acesta să se asigure că a realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni, înaintea depunerii cererii.

În cazul în care acest lucru nu este o problemă, tot ce trebuie tatăl să facă este să meargă  cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care vrea să înceapă concediul, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului de sector sau la primăria de care aparține pentru a depune următoarele documente:

– Cărțile de identitate ale părinților (copie și original)
– Certificatul de naștere al copilului (original+ copie)
– Certificatul de căsătorie (original+ copie)
– Adeverința tip (Anexa 2) – se descarcă de pe site-ul DGASP
– Decizia de suspendare a contractului de muncă, în original sau conform cu originalul, de la locul de muncă
– Extrasul de cont (cu ștampilă și semnătura băncii)
– Cererea tip
– Dosar cu șină

Există și câteva condiții pe care tatăl trebuie să le îndeplinească pentru a primi indemnizația de creștere a copilului. Mai exact, dacă tatăl nu a realizat venituri impozabile în urma cu 12 luni de la data respectivă, dacă familia este una monoparentală sau dacă tatăl nu lucrează în România, atunci acesta nu poate primi indemnizație de creștere a copilului.

Citește și: Bani de la stat pentru persoanele cu dizabilități. Vouchere de până la 23.000 de lei pentru dispozitive asistive

Sursa: demamici.ro