Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Cu cât crește vârsta de pensionare din 2024

Author: Denisa Irimia

Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor.

Sursa: shutterstock

Unul dintre aspectele importante ale noii legi a pensiilor, stabilite în cadrul Coaliției, este stabilirea unui stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

De asemenea, se prevede că până în 2035, vârsta de pensionare  va fi aceeași pentru femei și bărbați, și anume de 65 de ani.

Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor

În ceea ce privește pensia anticipată, noul regulament impune un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani pentru a fi eligibil. Aceste modificări aduc claritate și uniformitate în privința criteriilor de pensionare și au ca scop să asigure sustenabilitatea și echilibrul sistemului de pensii.

Conform noilor prevederi, se instituie un mecanism de recompensare pentru cei cu stagiile de cotizare care depășesc 25 de ani, prin acordarea de puncte suplimentare, după cum urmează:

-0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv;

-0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 inclusiv;

-1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor.
[Sursa: shutterstock]

Citește și: Vești proaste pentru seniori. Vârsta de pensionare ar urma să crească din nou. Până la ce vârstă vor fi nevoiți să muncească unii români

Cu cât crește vârsta de pensionare din 2024

Beneficiile temporare contributive vor fi luate în considerare în calculul pensiei, inclusiv sporurile cum ar fi plata globală, plata pe oră, al treisprezecelea salariu, recompensele și altele asemenea.

Conform noii legi a pensiilor publice, se conturează o modificare semnificativă în ceea ce privește vârsta de pensionare.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

 Astfel, se prevede o creștere a vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani pentru femei. Mai mult decât atât, această lege oferă posibilitatea persoanelor să continue să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Aceste schimbări reflectă adaptarea sistemului de pensii la nevoile și realitățile sociale actuale.

Cei care sunt asigurați în cadrul sistemului public de pensii și îndeplinesc criteriile necesare pentru a solicita pensionarea, conform prevederilor din primul paragraf, au opțiunea de a rămâne în forță de muncă anual, cu consimțământul angajatorului, până când ating vârsta de 70 de ani. Această decizie le conferă flexibilitate și le permite să continue să lucreze pe durata pe care o consideră adecvată, adaptându-se astfel nevoilor și aspirațiilor personale.

Atât bărbații, cât și femeile trebuie să aibă un stadiu minim de cotizare contributiv de 15 ani pentru a fi eligibili pentru pensie.

Pentru a beneficia de o pensie completă, atât bărbații, cât și femeile trebuie să acumuleze un stadiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. Această perioadă de cotizare se atinge printr-o creștere treptată, conform programului prevăzut în anexa nr. 5 a legii.

După finalizarea programului de eșalonare stabilit în anexa 5 la lege, vârsta standard de pensionare, stadiul minim de cotizare și stadiul complet de cotizare contributiv pot fi ajustate în funcție de evaluarea realizată de Consiliul Fiscal, ținând cont de evoluția speranței de viață din România.

Femeile care au avut responsabilitatea de a da naștere și a crește copii până aceștia au atins vârsta de 16 ani pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil în parte. Astfel, pentru fiecare doi copii crescuți, vârsta de pensionare se reduce cu 1 an. Dacă o femeie a crescut patru copii, se acordă o reducere de 2 ani a vârstei de pensionare, iar pentru șase copii, se oferă o reducere de 3 ani a vârstei de pensionare.

Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor.
[Sursa: shutterstock]

Citește și: Noua lege a pensiilor. Cu cât se poate reduce vârsta de pensionare?