Tot ce trebuie să știi despre ploaie de stele din decembrie 2023: Geminidele se pot vedea pe cerul României în următoarele nopți

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 dec 2023, 11:59

Când putem observa punctul maxim al Geminidelor

Sursa: Pexels.com

Geminidele reprezintă un spectaculos moment ce poate fi observat pe cerul României, ce adesea este întrerupt de condițiile meteorologice nefavorabile.

Ploile de stele reprezintă momente spectaculoase pentru pasionații de astronomie, iar în luna decembrie au loc Geminidele ce pot fi observate pe cerul țării noastre în nopțile ce urmează. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoașteți despre acest fenomen astronomic.

Ce trebuie să știți despre Geminide?

Geminidele reprezintă o ploaie de meteoriți grandioasă, ce este adesea mai spectaculoasă decât Perseidele, însă cum aceasta are loc în luna decembrie, condițiile meteorologice sunt adesea nefavorabile pentru a putea fi observată și admirată în toată splendoarea ei.

Acest fenomen debutează pe 4 decembrie și se încheie pe 17 decembrie, perioadă în care pe cerul României pot fi observate mii de meteori.

Maximul la care pot fi observate Geminidele are loc în 2023 în noaptea de 14 spre 15 decembrie 2023, în jurul orei 22:00, atunci când pot fi observați pe cerul României până la 150 de meteori/oră. Dacă condițiile meteorologice sunt în favoarea noastră, atunci putem admira cu ochiul liber aproximativ 60-70 de meteori într-o oră, mai exact un meteor în fiecare minut. 

Citește și: Ploaie de stele in weekend! Geminidele vor face spectacol pe cer

Însă Geminidele reprezintă un fenomen astronomic ce nu poate să fie controlat, astfel încât pot exista perioade în care să nu existe deloc meteroi pe cer, dar și intervale de timp în care să observăm câțiva meteori într-un interval de 1-2 minute. Meteorii Geminidelor provin de la un asteroid numit 3200 Phaethon, despre care specialiștii cred că a fost o cometă.

Acum pe cer mai pot fi observate doar resturile cometei Phaethon, ce intră în atmosfera Pământului cu o viteză nu foarte mare, de 35 km/s.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum putem să observăm Geminidele?

Este important să ne decidem dacă vrem să urmărim o ploaie de meteoriți cu câteva săptămâni înainte ca aceasta să aibă loc deoarece este esențial să găsim un loc care să fie departe de poluarea orașelor, dar în care să ne simțim în siguranță. Trebuie să ne aflăm într-un loc în care luminile să nu existe, astfel încât să nu deranjeze priveliștea pe care o putem avea la ploaia de meteoriți.

Când ajungem în locul stabilit pentru a observa ploaia de stele trebuie să folosim doar lumină de culoare roșie, care să nu fie foarte intensă.

Geminidele au loc în luna decembrie, iar cum aceasta este prima lună de iarnă, temperaturile pot ajunge destul de greu de suportat, motiv pentru care persoanele interesate de observarea acestui fenomen spectaculos trebuie să poarte haine care să le asigure confortul.

Acest tip de observații se pot realiza cu ochiul liber, fără să fie necesare alte instrumente, însă dacă decideți să fotografiați momentul, atunci aveți nevoie de obiective cât mai luminoase și distanțe focale scurte, relatează astro-info.ro

În cazul în care vă doriți să faceți o observare mai amănunțită a fenomenului, atunci este necesar să vă notați pe un carnețel următoarele date, de fiecare dată când pe cer poate fi admirat un meteor:

 

  • momentul apariției
  • curentul căruia îi aparține meteorul
  • magnitudinea estimată
  • alte observații interesante

 

 

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.