Tot ce trebuie să știi despre recalcularea pensiilor 2024: Noua Lege a pensiilor aduce modificări esențiale în modul de calcul al pensiilor de la 1 septembrie 2024

Autor: Cristina Mocanu

Tot ce trebuie să știi despre recalcularea pensiilor 2024

Sursa: pexels.com

De la data de 1 septembrie intră în vigoare noua Lege a pensiilor. Iată ce trebuie să știi despre recalcularea pensiilor 2024.

Începând cu 1 septembrie 2024, Legea nr. 360/2023 introduce modificări semnificative în sistemul de pensii din România, vizând recalcularea pensiilor și uniformizarea vârstei de pensionare. Schimbările urmăresc eliminarea inechităților și asigurarea unui trai decent pentru pensionari.

Intră în vigoare noua Lege a pensiilor 2024, de la 1 septembrie

Începând cu 1 septembrie 2024, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii aduce o serie de modificări esențiale în modul de calcul al pensiilor din România.

Legea, cunoscută drept Noua Lege a Pensiilor, are scopul de a elimina inechitățile din sistemul de pensii și de a restabili încrederea în acest domeniu, oferind pensionarilor un trai decent și asigurând sustenabilitatea bugetară.

Legea introduce o serie de schimbări majore, printre care se numără uniformizarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și femei, dar și noi reguli pentru recalcularea pensiilor. Deși unele prevederi, precum majorarea punctului de pensie sau posibilitatea de a continua activitatea până la vârsta de 70 de ani, sunt deja aplicabile de la 1 ianuarie 2024, cele mai importante

modificări vor intra în vigoare din septembrie.

Citește și: Suma de bani pe care o va primi Nadia Comăneci, după recalcularea pensiilor, de la statul român: Pensiile a milioane de români au suferit schimbări masive

Modificări ale vârstei și stagiului de cotizare

Conform adevarul.ro, una dintre cele mai importante modificări aduse de noua lege este stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani pentru ambele sexe, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani.

Stagiul complet de cotizare rămâne la 35 de ani, iar femeile care au crescut copii vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor.

Înlocuirea punctului de pensie cu punctul de referință

Legea 360/2023 aduce o modificare esențială în calculul pensiilor, prin înlocuirea punctului de pensie cu punctul de referință, a cărui valoare inițială este stabilită la 81 de lei.

Pensiile vor fi recalculate pe baza numărului total de puncte acumulate de asigurați și multiplicate cu valoarea punctului de referință.

Pensiile vor fi recalculate automat, fără a necesita o cerere din partea pensionarilor. CNPP va trimite deciziile de recalculare prin Poșta Română în perioada 15-31 august 2024. Dacă recalcularea va duce la o pensie mai mică, pensionarii vor continua să primească valoarea actuală a pensiei.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat? Momentul în care a ales să îi spună adevărul. „S-a panicat, mi-a spus să mă fac bine.”

O facilitate semnificativă oferită femeilor este reducerea vârstei de pensionare în funcție de numărul copiilor. Cele care au crescut un copil vor beneficia de o reducere de 6 luni, iar pentru cele care au avut grijă de cel puțin șapte copii, reducerea ajunge până la 3 ani și jumătate.

Noua lege clasifică veniturile luate în calcul în recalcularea pensiilor în două categorii: venituri permanente (sporuri constante, indemnizații) și venituri nepermanente (premii, al treisprezecelea salariu).

De asemenea, sunt introduse punctele de stabilitate, acordate pentru anii de cotizare peste 25 de ani, care vor spori pensiile beneficiarilor.

Legea reglementează pensiile pentru limită de vârstă, anticipate, de invaliditate și de urmaș. Pensionarii care au stagii suplimentare de cotizare pot solicita recalcularea anuală a pensiei, iar cei eligibili pentru pensia anticipată pot opta pentru ieșirea la pensie cu până la 5 ani înainte de vârsta standard, dacă au cotizat peste 40 de ani.

Citește și: Un român s-a ales cu o pensie de 28.000 de lei după recalculare: Casele de Pensii din Capitală au fost luate cu asalt de pensionarii nemulțumiți de banii pe care urmează să îi primească în septembrie

Calendarul implementării noii legi

4 martie 2024: Publicarea normelor de aplicare;

15-31 august 2024: Trimiterea deciziilor de recalculare;

1 septembrie 2024: Intrarea în vigoare a legii și recalcularea pensiilor;

După 1 martie 2025: Posibilitatea recalculării pensiilor pe baza veniturilor suplimentare.

Noua Lege a Pensiilor aduce o reformă complexă, cu scopul de a asigura un sistem mai echitabil și transparent, adaptat la nevoile economice și sociale actuale.

 


În gala de duminică, lacrimile sunt cele care se năpustesc asupra concurenților din Casa Iubirii. Giuly, Robert, dar și Rebecca nu se mai pot abține și dau frâu liber sentimentelor apăsătoare. Patrick este în pericol de eliminare.