Tot ce trebuie să știi despre sistemele de supraveghere

Author: Daniela Iliuta

Studiile efectuate au demonstrat că prezența unor sisteme de supraveghere video poate scădea rata de infracționalitate cu pana la 80%. La apariția lor pe piată, în anii ‘90, sistemele de supraveghere erau destinate, în principal, instituțiilor importante ale statului, companiilor mari și instituțiilor financiare (bănci). Între timp, acestea au devenit tot mai accesibile iar nevoia de siguranță a crescut. Astăzi, beneficiază de echipamente de supraveghere profesionale firme mici, microîntreprinderi, magazine, unităti bugetare (școli, primării), precum și persoane particulare care își supraveghează locuința, fie ca aceasta este la bloc sau la curte.

Un sistem de supraveghere profesional se compune din:

    - camere supraveghere

    - echipamente de fixare (suporți)

    - echipament de monitorizare/înregistrare (DVR, NVR, HDD)

    - sursă de alimentare (alimentatoare, sursa principală multiplă)

    - elemente de conectică (cabluri de legatură, cabluri de alimentare)

Pentru utilizare privată, acolo unde sunt suficiente 1-2 camere, se pot folosi, mai nou, și camere de supraveghere inteligente. Acestea au avantajul instalării ușoare, se conectează wireless la routerul de Internet, neavând nevoie de cabluri. Înregistrarea se face pe un card de memorie introdus în cameră, iar imaginile live sau cele înregistrate pot fi vizualizate de pe smartphone sau computer.  Dezavantajul principal este dat de faptul că, în cazul în care infractorii distrug sau fură camera, nu veți mai avea acces la înregistrări, acestea nefiind stocate pe un alt dispozitiv. Un alt dezavantaj este dat de spațiul limitat de stocare de pe cardul de memorie.

Caracteristicile importante ale unui sistem de supraveghere video sunt următoarele:

1. Rezoluția imaginii

Cel mai important atribut al camerelor de supraveghere este rezoluția sau claritatea imaginii. Aceasta poate avea urmatoarele valori: CIF, D1, 720P (1MP), 1080P (2MP), 2K (4MP), 4K (8MP). O rezoluție decentă în zilele noastre este cea de 1080P (2MP), care asigură un nivel de detalii satisfăcător pentru majoritatea aplicațiilor. Rezoluțiile de 4MP și peste sunt recomandate atunci când se dorește observarea unor detalii fine, cum ar fi numerele de înmatriculare ale autoturismelor sau fețele persoanelor aflate la distanță mare (peste 30 m). Rezoluțiile de 720P (1MP) și sub aceasta (D1, CIF, QCIF) sunt considerate depăsite în ziua de azi și nu asigură o calitate satisfăcătoare a imaginii.

2. Puterea de iluminare în infrarosu (IR)

Luminatorul IR (infraroșu) asigură vizionarea pe timp de noapte, imaginile captate fiind alb-negru. În general, o distanță de iluminare IR de 30 m este suficientă pentru majoritatea aplicațiilor. Există însă și situtuații în care se dorește supravegherea unor obiective la distanță mare (peste 40 m). În acest caz, trebuie ținut cont că nu este suficient să avem doar IR puternic, ci și rezolutia camerei trebuie să fie performantă pentru a permite redarea detaliilor la distanță.

3. Capacitatea de stocare

Majoritatea sistemelor de înregistrare înregistrează în buclă, adică DVR-ul șterge cele mai vechi înregistrări, atunci cand memoria este plină. Estimarea intervalului de înregistrare care încape pe memorie (HDD) se face în funcție de numărul de camere care înregistreaza și rezoluția acestora. In general, este bine să avem memorie suficientă pentru a stoca minimum 4-5 zile de înregistrare.

 

 

Taguri: