Tot ce trebuie sa stii inainte sa iti cumperi o centrala termica pe gaz

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 23 mar 2018, 16:58

Centrala pe gaz este varianta cea mai accesibila atunci cand decidem sa trecem pe un sistem de incalzire individual.

Motivele sunt evidente – pretul este mai accesibil ca in cazul altor variante de alimentare, iar costurile sunt mult mai scazute decat in cazul centralelor alimentate cu energie electrica. 

Centralele termice pe gaz ofera totodata o eficienta mai mare, in special cele in condensare, care genereaza energie termica atat prin arderea gazelor, dar utilizeaza si vaporia de apa generati de ardere. asa se ajunge la valori ale eficientei de pesten 100 la suta, tehnologia fiind cea mai moderna disponibila pe piata centralelor termice pe gaz. Iar pentru un apartament sau o casa de suprafata medie, specialistii recomanda instalarea unei centrale murale, care sa asigure furnizarea apei calde menajere.

Ce criterii trebuie sa avem in vedere?

Pretul este desigur principalul criteriu de selectie. atentie insa, facem o investitie pentru multi ani, asa ca este recomandat sa ne orientam catre un produs de brand, care ofera garantie extinsa si un produs care isi va merita, cu siguranta, banii. Plus ca siguranta casei trebuie sa fie principala grija atunci cand schimbam sistemul de termoficare.

O centrala pe gaz potrivita se alege in functie de putere, care trebuie obligatoriu sa fie corelata cu suprafata casei si nevoile locatarilor. Costurile de exploatare sunt reduse de centralele termice pe gaz cu randament crescut, care duc la o amortizare mai rapida a investitiei initiale.

Nu in ultimul rand, accesoriile centralei sunt importante, asa ca este important sa verificam ce include pachetul de baza al centralei pe gaz si ce alte achizitii trebuie sa facem pentru a obtine reducerea costurilor. aici vorbim despre thermostat, telecomanda, cronotermostat sau sonda exterioara.  

Trebuie sa ai in vedere si costurile suplimentare pe care le presupune instalarea unei centrale termice pe gaz, respectiv refacerea instalatiei de incalzire si alimentare cu apa. asa ca discuta cu un profesionist, care iti poate face o estimare corecta.

Costuri suplimentare

Daca in casa locuiesc cel putin trei persoane si sunt, spre exemplu, doua bai, exista posibilitatea unor consumatori simultani de apa calda. atunci trebuie sa ne gandim daca nu cumva trebuie sa achizitionam si un boiler, daca centrala pe gaz aleasa nu reuseste sa acopere necesarul de apa calda menajera.

Daca nu avem alimentare separata cu gaze naturale, costurile pentru racordare sunt destul de mari si legislatia ne obliga sa achizitionam si detector de gaz. Costurile de montaj sunt, la randul lor, destul de piperate. Centralele pe gaz sunt insa simplu de folosit, se adapteaza usor la orice fel de instalatie, iar alimentarea lor este, alaturi de cea cu lemne, cea mai ieftina de pe piata la momentul actual.

Siguranta inainte de orice

Trebuie sa luati masuri de siguranta pentru functionarea fara problem a centralelor pe gaz. Masurile sunt esentiale pentru a asigura linistea ta si a familiei tale. În primul rand, instalarea trebuie facuta de specialisti, care sa respecte recomandarile de temperatura si umiditate facute de producator. Odata instalata centrala termica pe gaz, cereti specialistilor toate detaliile despre functionarea ei, dar si despre eventualele nereguli simple pe care trebuie sa stiti cum sa le rezolvati corect.

Daca observati o neregula majora, cel mai bine este sa opriti centrala si sa chemati un specialist. Nu incercati sa o reparati singur, pentru ca va expuneti unor riscuri nedorite, cel mai evident fiind pierderea garantiei. Nu in ultimul rand, este foarte important sa faceti reviziile anuale, pentru care recomandam programarea din timp: tehnicienii sunt foarte aglomerati la inceputul sezonului rece.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.