Toti cei care vor sa cumpere o locuinta trebuie sa le stie. Informatiile vitale care te ajuta sa iti iei o casa anul acesta

Autor: B.M.
Actualizat: 13 mar 2017, 13:25

Inainte sa cauti casa visurilor tale, e bine sa stii ce se intampla pe piata imobiliara anul acesta, dar si alte informatii vitale legate de cumpararea unei locuinte.

Romanii sunt campioni in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul persoanelor care detin casa in care locuiesc. Nu este de mirare, asadar, ca cererea de locuinte, mai ales in marile orase, a crescut galopant in ultimii ani. Iata cateva informatii foarte utile pentru cei care isi doresc sa achizitioneze anul acesta o locuinta cu ajutorul unui credit:

1. Daca iei un credit in lei, nu trebuie sa-ti faci griji legate de cursul valutar, dar trebuie sa fii atent la ROBOR

Probabil stii deja ca cea mai sigura moneda in care poti face un credit este cea in care esti platit, in cazul celor mai multi romani, aceasta moneda fiind leul. Daca iei un credit prin programul Prima Casa, nu ai la dispozitie decat varianta unui credit in lei. Ei bine, in acest caz nu trebuie sa te mai preocupe foarte mult cursul valutar, insa este important sa stii ca rata ta depinde de indicele ROBOR, despre care poti citi cateva informatii esentiale pe aceasta pagina. Tot de acolo poti afla si cum evolueaza dobanda pentru

rata ta. Acest indice este extrem de important si de el depinde cat se va duce luna de luna pe rata la credit.

2. Guvernul a marit garantiile pentru Prima Casa

Anul trecut au existat o multime de incertitudini cu privire la programul Prima Casa, cel care le da posibilitatea romanilor de a cumpara un apartament cu un avans de doar 5%, fata de 15% cat este avansul pentru un credit ipotecar clasic.

Aceste incertitudini au facut ca 175,5 milioane de lei sa ramana nefolositi, asa ca Guvernul a decis sa mareasca plafonul garantiilor de anul acesta cu suma ramasa din 2016. Ce inseamna asta? Ca anul acesta si mai multi romani vor putea beneficia de acest program, ceea ce nu poate fi decat o veste buna.

3. Care sunt preturile locuintelor in diverse orase

O documentare temeinica asupra preturilor te poate ajuta sa „navighezi” mai usor prin sutele de oferte. Preturile au fost in crestere in ultima perioada, mai ales in orasele mari, iar specialistii preconizeaza ca ele vor continua sa creasca.

Desigur, pretul unei locuinte depinde de multi factori – oras, zona, vechimea imobilului, imprejurimi, imbunatatirile aduse apartamentului, insa iti vor fi de folos cateva preturi orientative. Asadar, in Capitala, pretul mediu al unui metru patrat este de 1.138

euro/mp, ceea ce inseamna ca un apartament de doua camere ajunge undeva la circa 60.000 de euro. In Cluj sunt cele mai mari preturi, aici un metru patrat costa 1.244 de euro. Preturile in marile orase sunt – Timisoara – 1.027 euro/mp, Constanta – 917 euro/mp, Brasov – 901 euro/mp, Iasi – 857 eurp/mp. Cele mai ieftine locuinte sunt in Resita, unde un metru patrat este aproximativ 400 de euro.

4. Apartament nou sau vechi? Ce sa alegi?

O intrebare pe care si-o pune orice persoana care are in plan sa-si cumpere o locuinta este cea legata de anul constructiei. Apartamentele din blocurile vechi au nevoie de multe imbunatatiri, in vreme ce asupra celor din blocurile noi planeaza diverse incertitudini cu privire la calitatea constructiei. Fiecare varianta vine cu avantaje si dezavantaje, insa trebuie sa stii ca apartamentele noi incep sa castige tot mai mult teren.

Blocurile vechi au, in general, avantajul zonei, majoritatea fiind amplasate in cartiere rezidentiale sau in centru, iar cele noi sunt de obicei situate mai departe de centru. In cazul blocurilor vechi pot aparea probleme de la instalatia electrica si de la tevi, iar felul in care arata de obicei scarile de blocuri vechi, lifturile si exteriorul imobilului lasa de cele mai multe ori de dorit. In schimb, dezvoltatorii care au ridicat blocuri noi au devenit tot mai atenti la materiale si la calitatea executiei pentru ca si clientii au devenit mai exigenti, asa ca, in prezent, majoritatea respecta normele de calitate. Bineinteles, nu strica niciodata sa iei cu tine la vizionari o persoana priceputa in ale constructiilor, asa incat sa te asiguri ca totul este in regula.   

Sursa foto: Shutterstock