Toți pensionarii trebuie să știe! Se schimbă sistemul de pensii din România. Anunțul a fost făcut de ASF

Author: Ana Dinu
Actualizat: 17 iul 2021, 13:07
Sistemul de pensii private se digitalizeaza

Schimbări majore urmează să se producă în sistemul de pensii private din România, după cum a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară. Demersul pentru digitalizarea sistemului de pensii private a fost pornit în august 2020, cu toate că ne aflam într-o perioadă critică din cauza pandemiei.

Sistemul de pensii private din România urmează să fie digitalizat, după cum a informat vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Daniel Ștefan Armeanu. Acesta a precizat că a fost finalizat cadrul de reglementare pentru digitalizarea sistemului de pensii private.

Ce reprezintă digitalizarea pensiilor private din România

Demersul de digitalizare al pensiilor private din România este la un pas de finalizare, după cu a informat ASF.

Pensiile private se digitalizeaza in Romania

“Transformarea digitală va contribui şi la automatizarea proceselor, va eficientiza atât relaţia administrator-participant, cât şi cea dintre autoritatea de supraveghere şi administratori, va conduce la creşterea transparenţei sistemului de pensii, printr-un acces mai facil la informaţii şiva permite dezvoltarea inteligentă şi modernizarea pieţei pensiilor private în România”, se arată în comunicatul ASF.

Procesul de digitalizare al pensiilor private a vizat atât optimizarea legăturii participanților la fondurile de pensii administrate privat (Pilon II) și la fondul de pensii facultative (Pilon III) cu administratorii fondurilor, cât și a celei dintre ASF și administratori.

În august 2020, pe fondul critic al pandemiei, a fost reglementat, într-o primă etapă, posibilitatea transmiterii prin mijloace electronice de către administratori către participanții la fondurile de pensii private informații anuale referitoare la activul personal.

Citeste si: Prima pensie poate fi primită mai devreme! Ce condiții trebuie să respecte pensionarii români

Alte acte normative care se află în etapa de publicare în Monitorul Oficial

- Proiectul Normei pentru modificarea Normei Autorității de Supraveghere Fiancială nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat și Proiectul Normei pentru modificarea și completarea Normei ASF nr.

18/2018 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii facultative.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

- Proiectul Normei pentru modificarea Normei Autorității de Supraveghere Fiancială nr. 28/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la fondul de pensii facultative.

ASF anunta schimbari in sistemul de pensii

-Proiectul Normei pentru modificarea Normei Autorității de Supraveghere Fiancială nr. 26/2014 privind trasferul participanților între între fondurile de pensii private și cele facultative.

Proiectul Normei pentru modificarea Normei Autorității de Supraveghere Fiancială nr. 16/2013 privind activitatea de marketing a fondului de pensii administrat privat, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 5/2013.

Se află spre publicare în Monitorul Oficial proiectul Normei privind obligațiilede raportare și transparență a sistemului de pensii private.

Citeste si: Vești proaste pentru români! Guvernul a respins prevederile legii pensiilor. Raed Arafat susține că trebuie respins un val de pensionări