Românii care au centrala termică sau care vor să-şi instaleze una curând trebuie să ştie că nu peste mult timp ar putea plăti o taxă.
O nouă taxă pentru românii care au centrală termică
Din cauza faptului că încălzirea rezidențială, din interiorul apartamentelor, generează poluare foarte mare, Uniunea Europeană vrea să descurajeze instalarea lor. Astfel, în următorii ani, ar putea fi introdusă o taxă specială pentru cei care le vor folosi.
Potrivit impact.ro, această măsură va fi anunţată la nivelul blocului comunitar. Astfel, Comisia Europeană va prezenta un plan de măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în anul 2030.
"Exista discuţii şi mă aştept ca o astfel de taxă să fie introdusă în toată Europa, probabil înainte de 2025-2026. Deja există în câteva state membre ale UE, Germania, Polonia", a declarat Răzvan Nicolescu de la Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.
"Cred că trebuie să avem în vedere că România, în ultimii 30 de ani, a avut o politică puternică pro-instalare gaz pentru încălzire. O posibilitate pentru cei care stau la casă reprezintă pompele de căldură, respectiv centralele pe peleti. Sistemul care rămâne este încălzirea electrică, dar este mult mai scumpă", a declarat Dumitru Chisăliță de la Asociația Energia Inteligentă.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Vești proaste pentru românii cu centrale de apartament. Această decizie îi va afecta grav
Românii care au centrale de apartament riscă să fie taxaţi pentru aceste aparate peste câţiva ani. Însă, în acest moment nu se știe exact suma, însă este important ca oamenii să se pregătească din timp.
"Da, aşa cred că se va întâmpla în următorii ani, e important ca oamenii să ştie şi să se pregătească din timp
Deocamdată nu se ştie valoare ei, iar părerea mea este că va fi introdusă mai devreme de cinci ani.
Unele ţări au introdus deja această taxă. În Germania, taxa e importată raportată la costul cu încălzirea, în Polonia e simbolică, dar poate va fi crescută în anii următori.
Oamenii vor plăti un cost legat de poluare, legat de emisiile cu CO2. Nu am avut niciodată o lună iunie cum avem acum", a spus Răzvan Nicolescu, specialist în energie.