Toți românii care vor pensionare ANTICIPATĂ trebuie să știe noile reguli! Câti ani trebuie să cotizezi

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 25 iul 2022, 15:05
Care sunt regulile pentru pensionarea anticipata in 2021

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, făcut declarații cu privire la pensionarea anticipată și vârsta minimă de cotizație pentru beneficiari.

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a făcut noi precizări cu privire la posibilitatea de pensionare anticipată  pentru angajații din România. Iată care este iar stagiul minim de cotizare pentru a asigura că o persoană poate beneficia de pensia minimă.

Care sunt regulile pentru pensionarea anticipată

Angajații români au posibilitatea de pensionare anticipată, chiar dacă nu au vârsta legală de pensionare. Bărbații care nu au împlinit înca 65 de ani spre exemplu, dar au contribuit stagiul complet de cotizare de 35 de ani plus încă opt ani, se pot pensiona anticipat fără penalizare.

Raluca Turcan este de părere că inițiativa PSD de a reduce perioada de cotizare de la 35 la 25 de ani pentru pensionarea anticipată ar fi condus la “un blocaj al sistemului de pensii”.

“Stagiul minim de cotizare a important să rămână 15 ani minimum pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei, care pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani.

Aşadar, rămâne stagiul minim de cotizare”,
a menționat ministrul Muncii, potrivit  News.ro.

Există, de asemnea, oportunitatea de a cumpăra cel mult 6 ani de vechime pentru a accesa pensia minimă. Cei 15 ani nu trebuie lucraţi consecutiv.

“Deja sistemul dă semne de slăbiciune cruntă, întrucât deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde, adică din bugetul de stat, din taxe şi impozite colectate de la toţi românii se transferă la bugetul de asigurări sociale 16,7 miliarde.

Acest deficit ar creşte dacă noi nu am face absolut nimic”,  a menţionat Turcan.

De asemnea,  Guvernul vrea să ajungă la o egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru, femei și bărbați la 65 de ani, în locul diferenței de 4 ani, prezentă actual.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală” , a mai adăugat ea.

Citeste si: Anunțul momentului pentru pensionari! Raluca Turcan, depre pensiile care vor crește după recalculare

Pensionare anticipată pentru românii din străinătate

Raluca Turcan a spus că  numărul românilor plecaţi la muncă în afara ţării este încă necunoscut, însă studii actuale estimează că un milion de oameni au revenit în ţară după începutul pandemiei. 

Citeste si: Anunțul momentului pentru pensionari! Raluca Turcan, depre pensiile care vor crește după recalculare

“Noi estimăm anul acesta că în activităţi sezoniere vor pleca undeva între 670.000 şi 700 şi ceva de mii de oameni. Asta înseamnă că mai există aproximativ 300 de mii de oameni care posibil s-au întors, însă nu toţi sunt înregistraţi în sistemul de şomaj.

Dimpotrivă, un lucru surprinzător: noi am avut măsuri active pentru cei care au fost concediaţi abuziv în străinătate- de exemplu peste 50 de ani sau între 18 şi 24 de ani- să poată să fie stimulat angajatorul să-i atragă în piaţa muncii, însă nu a fost foarte accesată această măsură şi de aceea în sistemul de şomaj în momentul de faţă avem înregistraţi aproximativ 129.000, dintre care indemnizaţi mult mai puţin. Deci undeva cred că sunt vreo 200.000 de români care nici nu s-au înregistrat în sistemul de şomaj, nici nu s-au reîntors în străinătate. Aşadar este loc de integrarea lor pe piaţa muncii” a declarat Raluca Turcan.

Citeste si: Raluca Turcan anunță o nouă Lege a pensiilor! Toate pensiile vor fi RECALCULATE