Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, vineri seara, un şir de sateliţi Starlink va fi vizibil cu ochiul liber. Iată la ce oră va putea fi observat acest fenomen deosebit, pe cer.
Sateliţii Starlink vor fi vizibili vineri seara
Sateliţii vor putea fi observați începând cu ora 22.58, înspre nord-vest. Ei vor dispărea în umbra Pământului la ora 23.06, înspre est, când încă sunt sus pe cer.
Astfel, dacă priviţi spre nord, sateliţii vor apărea din stânga.
Elon Musk anunţa în luna aprilie, că primul test al serviciului Starlink va debuta în vară, potrivit News.ro.
Mai apoi, în octombrie, Starlink va intra într-un beta test extins. Potrivit lui Musk, serviciul va fi testat atunci în special în regiuni aflate la o altitudine înaltă. Spre finalul anului, Starlink va fi disponibil și în Statele Unite şi Canada.
Procesul de extindere globală, va începe imediat după aceea, iar Starlink va deveni disponibil, în tot mai multe ţări din lume.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Starlink implică o serie de sateliţii care se vor afla în continuă mişcare în jurul Pământului pentru a asigura conexiunea cu staţiile de la sol. Sateliții Starlink vor orbita la o altitudine mai joasă decât sateliţii tradiționali, geostaţionari.
Citeste si: Când are loc „Superluna sângerie”? Unde putem vedea singura eclipsă totală de lună din 2021
Ce sunt sateliții Starlink
Starlink reprezintă o constelație de sateliți construită de SpaceX cu scopul de a oferi acces la internet prin satelit. Această „constelație artificială” constă în mii de sateliți de dimensiuni reduse, plasați pe orbita joasă a Pământului.
Satelitții vor funcționează în combinație cu stațiile de emisie-recepție terestre. O parte din acești sateliți ar urma să fie vânduți de Space X în scopuri militare.
Citeste si: Cine e Elon Musk, omul care scrie pagini noi în istoria omenirii
Există persoane care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele efecte negative pe termen lung al resturilor spațiale care vor fi generate de din plasarea a mii de sateliți pe orbită. De asemenea, ar putea exista un impact negativ asupra astronomiei. Unul dintre sateliții de pe Starlink 2, prezintă un înveliș experimental pentru a fi mai puțin reflectant.
Citeste si: Când este vizibilă Luna Roz în România? Fenomenul este unul rar!