Începe anul școlar 2023-2024 în doar nouă zile, astfel că 300.000 de elevi care provin din medii defavorizate vor beneficia de vouchere în valoare de 500 de lei pentru rechizite.
Toți românii trebuie să ridice aceste vouchere în valoare de 500 de lei
Potrivit OUG nr.133 din 7 august 2020, voucherele educaționale sunt „tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional” și au o valoare de 500 de lei fiecare.
Citește și: Cine sunt românii care pot primi 150 de lei! Cât timp se mai pot depune cererile
„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027).
Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 de lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.
Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Vouchere pentru mama 2023: S-au făcut plățile pentru programul „Sprijin pentru nou-născuți”
Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate”, a declarat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), pentru Edupedu, citat de România TV.
Bani pentru anumite categorii de români
Elevii care sunt orfani de ambii părinți pot primi bursă socială indiferent de veniturile fiecărui membru de familie.
Din septembrie 2023, bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, cu un venit mediu net lunar mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie.
Mamele care nu au împlinit vârsta legală de 18 ani beneficiază de minim 700 de lei lunar dacă își continuă studiile după naștere. Pe lângă asta, bursele sociale vor valora 300 de lei, iar de luna aceasta a.c. apar burse tehnologice în valoare de 300 de lei, care se acordă elevilor din învățământul profesional și dual.