Totul despre astenia de toamna! Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o stare de spirit trecatoare! Iata care sunt cele mai bune remedii prin care o puteti combate!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 10 nov 2017, 12:55

Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare, in anumite situatii semnaleaza prezenta bolii numite astenie.

Pe masura ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar isi pierde din rezistenta, fapt care se aplica si asupra psihicului. In spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuatiilor de apetit resimtite toamna se ascunde defapt astenia.

Astenia este un tip de depresie care apare in acelasi sezon, in fiecare an. De regula simptomele incep sa apara odata cu lunile de toamna si se pot prelungi pana in perioada de iarna, lasandu-va fara energie si cu o stare de tristete permanenta.


Orice persoana este pasibila la a dezvolta astenie, dar aceasta problema apare mai frecvent:
-la persoanele care traiesc in zonele in care zilele de iarna sunt foarte scurte sau exista schimbari mari in cantitatea de lumina naturala primita pe parcursul anotimpurilor;
-in randul femeilor;
-in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 55 ani;
-in randul persoanelor care au in familie rude cu astenie.


Simptomele asociate asteniei de toamna sunt:
-depresie: apatie, subapreciere, sentiment de vina, nefericire;
-anxietate: neputinta de a face fata stresului;
-schimbari ale starii de spirit: treceri bruste de la o stare de spirit la alta;
-tulburari de somn: dorinta de a dormi foarte mult si dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei;
-letargie: senzatia de oboseala si neputinta de a face fata activitatilor zilnice;
-supraalimentarea: pofta excesiva de mancare si in special dulciuri sau junk food;
-probleme de ordin social: iritabilitate si dorinta de a evita
socializarea;
-probleme sexuale: scaderea libidoului.

Care sunt cauzele asteniei?
Specialistii nu pot preciza cu exactitate ce cauzeaza astenia de toamna, dar presupun ca este vorba despre aportul scazut de lumina naturala. De asemenea datele genetice si varsta sunt alte elemente pe care medicii le iau in considerare in atribuirea diagnosticului de astenie. Anumite substantele neurochimice sunt hotaratoare pentru starile noastre de spirit. Spre exemplu, melatonina este un hormon produs de creier in timpul noptii.
Acesta este implicat in reglarea somnului, a temperaturii corpului si in degajarea altor hormoni.

Cum poate fi prevenita astenia?
Daca ati fost deja diagnosticat cu astenie, aveti la dispozitie o serie de masuri pentru a preveni alte episoade ale acestei afectiuni:
-incercati sa petreceti cat mai mult timp afara, chiar si atunci cand este inorat. Efectul luminii naturale este foarte important;
-adoptati o dieta echilibrata, care include suficiente minerale si vitamine.
-alimentatia de acest tip va va ajuta sa aveti mai multa energie, chiar daca organismul dumneavoastra pofteste dupa mancaruri dulci sau junk food;
-faceti 30 de minute de exercitii pe zi de trei ori pe saptamana;
-pastrati legatura cu grupul dumneavoastra de prieteni si nu renuntati la activitatile pe care le faceati in mod normal;
-apelati la consiliere profesionala pe perioada iernii;


Tratarea asteniei:
Ca si in cazul altor forme ale depresiei, tratamentul include medicamente antidepresive si terapie cognitiv-comportamentala.

Terapia pe baza de lumina (fototerapia) este o alta metoda de tratare a asteniei. Acest tip de terapie utilizeaza un anumit tip de lampa care imita lumina naturala. Rezultatele acestei metode ar trebui sa apara in decurs de 3-4 saptamani.
Persoanele care iau medicamente care le fac mai sensibile la lumina, precum cele pentru psoriazis, antibiotice, antipsihotice, trebuie sa evite terapia pe baza de lumina.
Terapia cognitiv-comportamentala va poate ajuta sa intelegeti fenomenele asociate asteniei si cum puteti face fata simptomelor.
In situatia in care medicul va prescrie medicamente antidepresive, asigurati-va ca le administrati dupa cum v-a fost recomandat si nu opriti tratamentul doar pentru ca aveti senzatia ca va simtiti mai bine. Intreruperea tratamentului fara recomandarea medicului poate conduce catre declansarea efectelor secundare.
In lipsa tratamentului simptomele se amelioreaza de la sine odata cu schimbarea anotimpului. Tratamentul, in acest caz, doar accelereaza ameliorarea simptomelor.
(sursa: medlife.ro; webmd.com)