Totul despre tiramisu: despre origini și rețete

Autor: Diana Tilă

Dacă vă doriți să vă impresionați apropiații cu un desert delicat și aerat, atunci aflați că acest articol vă este dedicat. În rândurile ce urmează vă vom sări în ajutor prin a vă prezenta unul dintre cele mai populare deserturi din lume. Este vorba despre tiramisu, desigur. În articolul de azi veți afla tot ce trebuie să știți despre el: care sunt originile sale și cum să preparați cea mai ușoară rețetă de tiramisu. Iar apoi, la final, tot ce vă mai rămâne de făcut este să vă dați frâu liber imaginației pentru a putea adăuga propriul twist desertului și a vă surprinde familia cu fiecare ocazie. Vă garantăm că veți obține un desert senzațional, demn de toate laudele. Deci, dacă vă doriți să aflați despre ce este vorba, citiți în continuare.

În primul și în primul rând, ne dorim să ne concentrăm pe originile acestuia. După cum vă spuneam și mai devreme, vrem să vă oferim cât mai multe detalii despre el. Deci, era inevitabil să nu începem cu începutul. Pe această cale, aflați că tiramisu își are originile în Italia, în zona Veneto, orașul Treviso, mai exact. El a primit această denumire datorită ingredientelor sale cu tentă afrodiziacă, în special a cafelei din compoziție: „tiramisu” se traduce ca „ridică-mă” în română sau „pick me up” în engleză. De asemenea, ce mai trebuie să rețineți despre desert este că, deși sunt multe povești despre data la care a fost creat, majoritar se crede că acesta a apărut în jurul anilor 1960, într-un restaurant din Treviso, unde a și fost servit pentru prima oară în istorie. La bază, desertul constă într-o combinație aromată, bogată de brânză mascarpone, ouă și zahăr, alături de pișcoturi înmuiate în cafea. Însă, datorită popularității sale, acum există o mulțime de gustări și deserturi pe bază de tiramisu, care nu mai îndeplinesc neapărat rețeta originală. Totuși, asta nu înseamnă că produsele obținute pe alte căi nu sunt la fel de gustoase. Aromele predominante din compoziție au fost cele care l-au consacrat. Și, pentru a vă putea bucura și dumneavoastră de această invenție minunată, trebuie să aflați rețeta de tiramisu promisă. Acum că v-am povestit originile, putem trece la gătit.

Această rețetă de tiramisu surprinde prin ușurința cu care se poate prepara. Tot ce aveți nevoie sunt: o cană de cafea proaspăt pregătită, la temperatura camerei, puțin lichior de cafea, dar doar dacă doriți, o cutiuță de brânză mascarpone, o cutiuță de frișcă lichidă, puțin zahăr și esență de vanilie, după gust, precum și un pachet de pișcoturi clasice și puțină pudră de cacao, neîndulcită. Iată și cum se prepară. Dacă alegeți să folosiți și lichior de cafea, tot ce trebuie să faceți este să puneți două lingurițe în cafeaua clasică și să amestecați bine. Apoi, vă ocupați de cremă. Într-un bol încăpător, bateți frișca lichidă până devine aerată. Într-un bol separat, amestecați brânza mascarpone cu zahărul și esența de vanilie, după gust. Combinați apoi cele două creme obținute, încorporând ușor, fără mișcări bruște, pentru a păstra efectul aerat obținut. Lăsați la frigider și acum vă ocupați de asamblare. Într-o tavă dreptunghiulară, încăpătoare, așezați jumătate din cantitatea de pișcoturi înmuiate în cafea, ca bază. Aveți însă grijă să nu le înmuiați prea tare. Doar scufundați o secundă și scoateți pișcoturile, ca să evitați fărâmarea lor. Puneți deasupra câteva linguri din crema obținută, aplatizați frumos și continuați la fel, cu încă un strat de pișcoturi. La final, întindeți și ultimul strat de cremă și presărați cu puțină pudră de cacao pe deasupra. Puteți să radeți și o tabletă de ciocolată, dacă vă doriți să adăugați mai multe texturi. Tot ce contează este să lăsați la frigider câteva ore, pentru a-și prinde aromele. Vă garantăm că vă veți uimi toți apropiații.

Iar acum că ați aflat toate detaliile despre rețeta de tiramisu, v-ați convins de simplitatea sa? Noi așa sperăm! Pentru și mai multe sfaturi, puteți naviga mediul online.