În zona rurală, oamenii încă păstrează obiceiurile şi tradiţiile. Înainte de Crăciun, românii sacrifică porcul din care se pregătesc apoi toate preparatele pentru masa de Crăciun.
Citeste si: Ce greșeală fac românii atunci când prepară cârnații de Crăciun? Cum trebuie să fie preparați și gătiți
20 decembrie: Tradiția Ignatului
Potrivit tradițiilor românești, porcii se taie dimineața.
Înainte că porcul să fie acoperit cu ferigă și paie, bărbații au grijă să cinstească o palincă, în semn de mulțumire că au ce să taie și anul asta.
„Sănătate, să fim sănătoși și cine l-a crescut!”
„Îl spălăm, îl parlim cu paie, îl pârlim și cu ferigă de pădure. Coace șoriciul bine, îl frecăm bine cu sare, n-am ajuns la ferigă.”
„Se mai pierde tradiția, dar noi încă mai facem ca părinții și bunicii noștri. Toți venim de la țară, toți am trăit cu așa ceva, cu animale. Și am făcut și școală.”
„Aici e cu rânduiala! El e măcelar, eu n-am dexteritate. Mai pune o țară să iasă unghiile!
Trebuie un coordonator: doi români când merg pe stradă unul dintre ei e șef să-i coordoneze.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Pe laterală, uite, dă semne unde e copt.
Curăță cu cuțitul, uite îi mai dăm o tură. Când era zăpadă puneam așa.
Uite așa, unghiile se folosesc la piftie. Nicușor, niște haine mai rele că puțim a fum!”
Secrete pentru un șorici gustos
După ce este sacrificat și pârlit, animalul trebuie curățat de păr și spălat foarte bine.
„Dacă e afumat e și carnea mai bună. Se pune în fum tot șoriciul să se facă că lumea.
Îl lăsăm să se hodine, să se ducă jarul și apoi îl spălăm, acum e cam gata cu el menirea lui o fu să manace să crească. Ăsta e al doilea, mai mic, i-o venit rândul și pregătim tot ce trebuie d-ale porcului cum se zice.”
Cel mai moale și mai subțire șorici se află pe burta porcului, de unde se jupoaie doar cu două degete, se dă prin sare și se mănâncă lângă porc alături de un pahar cu pălincă.
„Aici cum o stat pe burtă cum o fost ars. Aici au fost paie multe, uite așa copt copt. Aici iară. Dar ce gust îi da ferigă, are gust aparte. Cu ferigă adusă din pădure se usucă și și are cotoare groase ca paiul și arde mai mult.”
Slănina, mușchiul și carnea se sărează și se lasă la zvântat câteva zile. După aceea se afumă încet timp de două-trei zile. Pentru cârnați se folosesc doar ingrediente naturale: carne, usturoi, sare și piper.
Organele ajung la fiert pentru tobă, caltaboși și alte preparate care vor ajunge pe masa de Crăciun.